Quaestor: elrendelték a felszámolást

A cég könyvvizsgálója visszamenőleges hatállyal lemondott tisztségéről.

Horváth Csaba László
2015. 04. 24. 2:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága április 22-én, szerdán elrendelte a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolását – értesült a Magyar Nemzet. A végzéssel egy lépéssel közelebb kerülnek a kötvényesek a kárpótláshoz, ugyanis csak a cég felszámolását követően jöhet szóba a kártalanítás. A bírósági iratok szerint Piller Zsuzsát jelölték ki a társaság felszámolására. A felszámolót – aki tegnap kezdhette meg a munkáját – telefonon értük el, azonban nem tudott válaszolni kérdéseinkre, mint mondta, nincs felhatalmazva arra, hogy nyilatkozzon az ügyben, viszont jelezte, ha lehetségessé válik, válaszolni fog.

A cégbírósági dokumentumokból kiderül az is, hogy a Quaestort több végrehajtási eljárás is terheli. Április elején a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adóigazgatósága kezdeményezett eljárást a céggel szemben. A múlt héten pedig egy magánszemély – vélhetően egy kötvényes – is végrehajtást indított a Quaestor ellen. Az iratok szerint érkeznek a hitelezői igények is. Április közepén egy magánszemély csaknem 14 millió forintos igényt jelentett be a bíróságon, illetve egy másik személy is jelentkezett, akinek másfél millió forintja ragadt bent a Quaestorban.

A legérdekesebb fejlemény, hogy a befektetési társaság könyveit évek óta hitelesítő könyvvizsgáló, Rocskai János a Pénzmentő Kft. vezetőjeként visszamenőleges hatállyal lemondott tisztségéről. A bíróságra április 8-án beérkezett nyilatkozata szerint a lemondása 2014. május 8-ra visszamenőleges hatályú, s – mint írta – egyúttal visszavonta a szintén ezen a napon tett nyilatkozatát is. Utóbbi azért érdekes, mert tavaly május 8-án Rocskai János a Pénzmentő képviseletében aláírt egy olyan dokumentumot, amely szerint a Quaestor 2013. évi üzleti jelentése összhangban van a társaság 2013-as pénzügyi beszámolójának adataival. Rocskai János felelőssége korábban is felvetődött a Quaestor-ügyben. Az Index írt arról, hogy rendkívüli vizsgálat indul a könyvvizsgáló cége ellen. Mint írták, cégére már tavaly felfigyelt a felügyelő hatóság, és eljárást is kezdeményezett, de felfüggeszteni nem tudta. A portál szerint ez azért nem sikerült, mert Rocskaiék kétszer is megtámadták a bíróságon a közfelügyeleti hatóság döntését, csakhogy időközben bedőlt a Quaestor, amely a gyanú szerint 150 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív kötvényeket. A Pénzmentő tulajdonosa a rendszerváltás előtt államtitkár is volt, valamint a korábbi adóhivatalban, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban is dolgozott.

Tegnap megkezdte munkáját a brókerbotrányban érintett befektetési szolgáltatóknál történt visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedéseket vizsgáló albizottság. Az első ülésen halaszthatatlan elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott megjelenni a testület előtt Farkas István, aki 2004 és 2009 között volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke. Ugyanakkor a Szűcs Lajos (Fidesz) elnöknek címzett levelét felolvasták az ülésen. Ebben Farkas István hangsúlyozza, hogy a felügyelettől való távozása óta hat év telt el, az albizottság pedig olyan, 6–11 éves eseményekre kérdez rá, amelyekre vonatkozóan ő maga is csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján bárki által elérhető többtucatnyi határozat felsorolásával válaszolhatna. Hozzátette, ha az érintett szolgáltatók vizsgálatáról megismerhetővé válnak a részletes MNB-jegyzőkönyvek, készséggel áll az albizottság rendelkezésére. A testület Farkas Ádámot is meghívta az ülésre, aki 2009–2010-ben volt a PSZÁF elnöke, de ő sem tudott megjelenni, mert az Európai Bankfelügyeleti Hatóság képviseletében Rigában tartózkodik.

Szűcs Lajos azt javasolta, mindkét korábbi PSZÁF-vezetőnek írjanak levelet, hogy pontosabb tájékoztatást kaphassanak például arról, miként határozták meg a szervezeti felépítést, hogyan irányították a szakmai munkát, és hogyan alakították ki az ellenőrzési módszertant. Azt is indítványozta, hogy az MNB-től is kérjenek tájékoztatást például arról, hogy az elmúlt időszakban hányszor vizsgálták meg az érintett cégeket, milyen vizsgálati módszereket alkalmaztak, hogyan győződtek meg a vizsgálat során az adatok valóságtartalmáról. Szűcs Lajos elmondta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól is be kell kérni a vizsgálati jegyzőkönyveket.

Az ülésen az ellenzéki képviselők részletesen kifejtették, hogy szerintük mit kellene vizsgálnia az albizottságnak. Hegedűs Lorántné, a Jobbik képviselője hangsúlyozta: a kormányzati szándék nyilvánvalóan az, hogy minél egyszerűbben, minél rövidebb ideig működhessen az albizottság. Mint mondta, kezdeményezik, hogy a központi költségvetéshez tartozó szervek, illetve az önkormányzatok esetében vizsgálják meg, milyen pénzkezelési és könyvviteli szabályozásuk volt. Az LMP-s Schmuck Erzsébet kiemelte: szeretnék megvizsgálni, hogy 1997 és 2015 között, kormánytól függetlenül a kabinet mely intézkedései vezettek a brókerbotrányokhoz, hol hibázott a felügyelet, miért nem tette elég hatékonyan a dolgát.

Szelényi Zsuzsanna független képviselő azt mondta: a „fideszes brókerbotrány” ügyében bármilyen vizsgálóbizottságnak csak akkor van értelme, ha az a jelenlegi kormány felelősségét vizsgálja, és Orbán Viktort „becitálja\" a vizsgálóbizottság elé. Hozzáfűzte: a kormányzati szereplők felelősségét kell vizsgálni, és az összefonódásokat azzal a pénzvilággal, amely ezek mögött a beomlott brókercégek mögött volt. A szocialista Szakács László is azt hangoztatta, hogy megkerülhetetlen a Fidesz-kormány felelőssége a brókerbotrányokban, az albizottságot azért hozta létre a kormánypárt, hogy erről megpróbálja elterelni a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.