Schmidt Mária: A kommunizmus bukása az egész régió sikere volt

Egy albán fiatal nyerte a Terror Háza Múzeum videoversenyét.

RZ
2015. 04. 24. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum által tavaly kiírt filmpályázat díjátadó ünnepségén a főigazgató arról beszélt, nem engedhető meg, hogy huszonöt év elteltével eltagadják, a térség minden államában hatalmas tömegmozgalmak buktatták meg „a szabadsághiányos rendszert”. Mint mondta, a kommunizmus bukása nem csupán megdöntői, hanem az egész régió sikere volt. Hozzátette, azt is fel kell eleveníteni az emlékezések sorában, hová jutottunk el e negyedszázad alatt.

Egy albán fiatal nyerte a Terror Háza Múzeum videoversenyét, amelyre az elnyomás, a kommunizmus és a szabadság témakörében lehetett legfeljebb egyperces kisfilmmel pályázni. Edizano Gjini munkáját a zsűri nemcsak témaválasztása, az albániai kommunista titkos bunker bemutatása és látványvilága miatt díjazta, hanem azért is, mert bemutatja a kommunizmus alóli felszabadulás örömét.

A győztes az MTI-nek elmondta: hazájában máig ható, de elhallgatott téma, hogy mi történt az országban a kommunizmus évtizedei alatt. Az albánok megtanulták, miként lehet, ha szenvedve is, de túlélni, és ez a tapasztalat máig benne maradt a köztudatban, gátolva például, hogy kiálljanak jogaikért – mondta.

A második díjat az Egyesült Államokban élő, magyar származású Bertalan Gitti kapta, aki személyes történeten keresztül mutatott be szabadságharcos hősöket. A szintén albán harmadik helyezett, Faton Islami egy fiatalok által eljátszott jelenetben ábrázolja plasztikusan a diktatúra működését, mutatja be a zsarnokság irracionális természetét.

A Terror Háza Múzeum korábbi közlése szerint mintegy száz, köztük hat magyar alkotótól származó pályamű érkezett a pályázatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.