Trükkös versengés a végrehajtókkal

A Magyar Nemzet információi szerint a házbizottság mai ülésén a Fidesz kezdeményezésére dönthetnek egy, a végrehajtókat érintő igen fontos kérdésben.

Horváth Csaba László
2015. 04. 09. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előterjesztésről – az ülésterv alapján – az április 27-i héten szavazott volna leghamarabb a Ház, ám úgy tűnik, hogy a törvényalkotás felveszi a kesztyűt a végrehajtói kamara elnökségével. Korábban a lap beszámolt arról, hogy a köztestületnél előre hozott választásokat tartanak április 24-én, vélhetően azért, hogy megelőzzék a parlamenti törvénymódosítást, amely szerint a testület vezetőségét legfeljebb egyszer lehetne újraválasztani. Ennek hatálybalépésével pedig a jelenlegi vezetőség több tagja nem indulhatna újra a tisztújításon.

Schmidt Zoltán, a köztestület elnöke még március elején úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, nem kizárt, hogy az elnökség újraindul az eredeti tervek szerinti májusi tisztújításon. Ezután nem sokkal a parlament igazságügyi bizottsága a végrehajtói kamara működésképtelenségének kockázatára hivatkozva törvényjavaslatot nyújtott be a Háznak, amely egyebek mellett korlátozná a kamarai elnökség tagjainak újraválaszthatóságát.

Vagyis a vezetőség legfeljebb egyszer kerülhetne ismét pozícióba. Az indítvány egy olyan átmeneti szabályt is tartalmaz, amely előírja, hogy a szabályokat mielőbb, a módosítások hatálybalépése utáni első közgyűlésen és a kamara szerveinek megválasztásakor is alkalmazni kell. A köztestület vélhetően erre reagálva döntött az előre hozott választások mellett, ugyanis több vezetőt – például Császti Ferenc volt alelnököt vagy Schmidt Zoltán elnököt – is már többször újraválasztottak, vagyis a módosítást követően nem indulhatnának a posztokért. Ha jövő héten megszavazza a javaslatot a parlament, az elnökségből többen hoppon maradhatnak.

Ismeretes, a köztestület működése ügyében a múlt héten hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Az Igazságügyi Minisztérium azután fordult a hatóságokhoz, hogy a kamarát érintő teljes átvilágítást elvégezték a jogi és pénzügyi ellenőrök. A jelentések elemzése és kiértékelése során pedig több ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észleltek, amelyek kapcsán felvetődött a bűncselekmény gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.