Újratermelődő adóssághegyek

Közel két évtizede jelentkezik a kórházi eladósodás problémája, ami egyre több intézményt érint. Ma a kórházak több mint kilencven százalékának van tartozása.

Majláth Ronald
2015. 04. 08. 2:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóval meghaladja a kórházi tartozásállomány azt az összeget, amit a kormány elkülönített az adósságkonszolidációra. Az adósság mértékét a különböző szakmai szervezetek 72 és 90 milliárd forint közé teszik, miközben 60 milliárd forintot különítettek el a tartozások rendezésére.

Lapunk megkeresésére Rácz Jenő, a Kórházszövetség előző elnöke elmondta: amikor 1993-ban bevezették a teljesítményarányos finanszírozási rendszert, a szolgáltatók minél több bevételre akartak szert tenni, így túlpörgették a teljesítményt. Mivel ennek költségei voltak, beindult egy olyan spirál, amelyben a többletteljesítményt a kórházak nem tudták fedezni a rendelkezésre álló forrásokból. Így 1996-ra már 4 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel az ellátók. Ekkor rendezték először központilag az adósságokat, amit később megvizsgált az Állami Számvevőszék, és arra jutott, hogy az egyszeri adósságrendezés nem oldja meg a problémát, ha nem lesz rendszerszintű átalakítás. A Kórházszövetség azóta azt tapasztalja, hogy annak ellenére, hogy számos finanszírozási változtatás történt – például bevezették a teljesítmény-volumen-korlátot –, a folyamatos korrekciók csak többé-kevésbé tudták kordában tartani az eladósodást. – 1996 óta nominálisan nő az adósságállomány, egyre több intézmény halmoz fel adósságokat és gyorsul az eladósodás – összegezte az elmúlt évek tapasztalatait Rácz Jenő.

Ami a mostani állapotokat illeti, a Kórházszövetség volt elnöke elmondta, hogy a február 28-i adatok szerint 72,6 milliárd forint a jelenlegi kórházi tartozásállomány. A terület szakértői szerint 4 százalékos eladósodottságig még belső intézkedésekkel orvosolható a probléma, 8 százaléknál már külső intézkedések kellenek, 10-12 százalékos tartozásállománynál viszont már rendszerszintű beavatkozás szükséges. Ehhez képest jelenleg a kórházak több mint kilencven százalékának van adóssága, ami azt mutatja, hogy ma már ágazati problémáról van szó. Rácz Jenő kiemelte, hogy van olyan intézmény, amelynek 30 százalék felett van a tartozása a költségvetéséhez képest, 18 kórháznak 20 százalék felett van ez az arány, de a kórházak felénél nyolc százalék felett van az adósságállomány. Ugyanakkor mindössze öt olyan kórház volt a százból, ahonnan nem jelentettek tartozást a Kórházszövetségnek.

Az egészségügyi szakember szerint a mostani eladósodottságban már rendszerszintű átalakításra van szükség, ezért a javaslataikat továbbították az egészségügyi államtitkárságnak. Ez két részből áll, így első körben a meglévő adósságot számolnák fel. Második körben azonban meg kell akadályozni, hogy újratermelődjön az adósság. A Kórházszövetség szerint ehhez 100 milliárd forintos többletforrásra van szükség, ami magába foglalná az egészségügyiek béremelését is. Ezt nem csak a központi költségvetésből vonnák el, javaslatuk szerint alternatív forrásokat kellene bevonni, így például kiszélesítenék a népegészségügyi termékadót, ami részben fedezné a költségeket. Emellett szükség lenne az intézményrendszer átalakítására is, aminek érdekében már megtörténtek az első lépések. Végül átalakítanák a szakmai protokollokat és eljárásrendeket oly módon, hogy az ellátás minősége továbbra is garantálható legyen.

A most körvonalazódó adósságrendeződésről Rácz Jenő elmondta: a költségvetési intézmények adósságrendezésére elkülönített 60 milliárd forinton kívül az egészségbiztosítási alapban 10 milliárdos tartalék van, ami felhasználható erre a célra is. Emellett az első negyedévben körülbelül 3 milliárd forintnyi megtakarítás van a rendszerben, így ha ezeket összeadjuk, akkor már biztos a fedezet a 72,6 milliárdos adósság felszámolására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.