A bütykölő zsenik országa

Keményen dolgozó kisemberek helyett okosan dolgozó emberekre van szükség. Csath Magdolna, Mellár Tamás és Kiszelly Zoltán az Ökopolisz konferenciáján.

Bóka Máté Ciprián
2015. 05. 15. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel kétszáz érdeklődő jelent meg a pécsi Tudásközpontban megtartott előadáson, amelyet az LMP-s Ökopolisz Alapítvány azért rendezett, hogy a különböző szekértáborok álláspontjai helyett bizonyos ügyekben közös tézisek alakuljanak ki, amelyekkel egyet lehet érteni, s így az ilyen eseményeken elhangzó diskurzusok hozzásegíthetnek a közös irány megtalálásához.

Mellár Tamás professzor szerint a rendszerváltás utániak elvesztegetett évek voltak, mert ugyan megvolt a lehetőségünk a szabadságra, a demokráciára, de ezt elmulasztottuk, és nem sikerült az ország felzárkózása, nem működik a piacgazdaság sem.

– Az elmúlt huszonöt esztendő minden politikai elitje hibás ebben, az utóbbi öt évben sem történt elmozdulás, ugyanazon a vágányon vagyunk. A szellemi és a politikai elit sem szakszerű alapon akarja irányítani a társadalmat, miközben a társadalmat alkotó közösségek is gyengék – mondta Mellár. A professzor véleménye az, hogy szembe kell nézni azzal, egyre több magyar fiatal akarja elhagyni az országot, de az oktatás, az egészségügy területén is hatalmasak a gondok. Kitért arra is, hogy 2010 előtt maga is azt hitte, vége lesz a tévelygésnek, és a kétharmados kormányzással ez megváltozik, de nem polgárosodás következett, hanem félfeudális állam épült, és az illiberális demokrácia emlegetésével meg is akarják szilárdítani ezt a rendet. Hazánk gazdasági teljesítményéről szólva azt mondta, szerinte nem a tőkehiány a baj, hanem az, hogy nincs elég vállalkozó és humán erőforrás idehaza.

– A GDP, a foglalkoztatás nőtt, az adósságállományunk csökkent – ezt mondják, folytatta Mellár. – De arról van szó, hogy a magyar gazdaság ciklikus mozgásban van: „húzd meg, ereszd meg” szakaszok váltják egymást, és most éppen az utóbbi szakaszban vagyunk, miután keresletélénkítő gazdaságpolitika indult. Nem a keresletet kell erősíteni. Az alapvető probléma kínálati oldalon van – vélekedett. Majd hozzátette: rossz a gazdasági szerkezetünk, a termelési feltételek nem javultak, és főként az állami beruházások húzták a gazdaságot az elmúlt esztendőkben. Az oktatásra az uniós átlaghoz képest is keveset költünk, ahogyan a kutatás-fejlesztésre is GDP-arányosan 1,2 százalékot áldozunk, miközben például Svédországban ez az arány négy százalék. Úgy vélte, hogy a 400 ezer új munkahelyről szóló kormányzati kommunikáció is korrigálásra szorul, hiszen 250 ezer közmunkás van, rengetegen pedig külföldön találtak megélhetést.

– Néhány tízezer új munkahely ugyan megszülethetett, de az is csak az állami szektorban. Eközben a termelékenységünk csökkent, a versenyképességünk továbbra is gyenge a nemzetközi összehasonlításban – állította. Mellár arról is szólt, hogy ma ott tartunk: már a magyar középiskolások sem itthon akarnak tovább tanulni, hanem külföldön, a hazai munkaerőnek pedig hiányzik a megfelelő szakképzettsége és mobilitása.

– Kis szövetkezeteket, termeltetési rendszereket kellene létrehozni. Az elmúlt öt évben szó sem esett arról, hogyan lehetne a high-tech iparba bekerülni, amihez persze az egyetemeket kellene megerősíteni. De az ellenzék sem látja ezt, csak sopánkodnak, miért nem ők vannak a húsos fazék mellett – érvelt. Meglátása szerint nem a „gonosz” bankok miatt nincs pénz a gazdaságban, hanem azért, mert „vállalkozáshiány” van: az emberek nem tudják, hogy milyen módon kezdjenek el vállalkozni, ezért kellene megtanítani őket arra, hogyan kell kockázatot vállalni, elindulni. A kilábaláshoz nagy nemzeti programok kellenek, többek között annak érdekében, hogy az oktatásban előrelépjünk, és 5-10 év múlva legyen változás.

Csath Magdolna közgazdász így indította előadását: nem lehet azt piacgazdaságnak tekinteni, ahol EU-pénzből zajlanak a beruházások, és nem lehet versenyről beszélni, ahol az egyik cég kap támogatást, míg a másik nem. A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara egyik kiadványát példaként hozta fel; ebben több mint 200 német vállalatot kérdeztek meg arról, miért jó Magyarországon dolgozni. A válaszokból az derült ki, hogy a nálunk jóval kedvezőbb bérköltségek, az adókedvezmények, a külföldi cégeknek adott támogatások miatt kedvelik hazánkat. Sőt, tette hozzá Csath, a német vállalatok abban is bíznak, hogy 2014-től 2020-ig tartó uniós finanszírozási ciklus pénzeihez is hozzá tudnak férni. Megjegyezte azt is, hogy a versenyképességet szét kell választani a cégek és az országok szempontjából.

– Hazánk tudással versenyezhet; a kisvállalkozások ötleteire, a magyarok kreativitására kellene alapozni. Ehelyett a mindenkori vezető politikai erő azt mondja, hogy a szekerünket a külföldi tőkéhez kössük, ami viszont csak azért jön ide, mert itt olcsó a munkaerő és támogatást kaphat. A nemzeti versenyképesség az, amikor a társadalom tagjai elégedettek, de ez nem egyezik meg a GDP növekedésével – hangsúlyozta Csath Magdolna.

Mellár Tamással szemben ő úgy vélekedett, nem a vállalkozókat kell tanítani elsősorban, hanem a vállalkozói környezetet kell megváltoztatni; így például csökkenteni kell a bürokráciát, az adóhatóságtól pedig meg kell követelni, hogy a kisebb és nagyobb cégek ügyeiben egyformán járjanak el. Szerinte a versenyképességnek fenntarthatónak és a jövő generációja számára is elérhetőnek kell lennie.

– Nekünk természeti erőforrásunk nincs – ismételte a régi tételt –, viszont nagyon sok a humán tőkénk. Azért kell a gazdaságot diverzifikálni, színesíteni, hogy a tehetségeink el tudjanak helyezkedni a „színes”, sokrétű gazdaságban. Ám ma a legtöbb munkahelyen nem tartanak igényt az emberek tudására. A munkaadók azt mondják, hogy ne beszéljen, ne kritizáljon az alkalmazott. Holott tanulmányok is léteznek erről: az egészségre is rossz hatással van, ha nem kíváncsiak az ember véleményére.

Bár Csath Magdolna szerint az egyik legfontosabb cél lenne a kutatás-fejlesztésre áldozni, befektetni, de jelenleg fejenként 120 eurót fordítunk erre a célra, ami az uniós átlag 23 százaléka. Ráadásul most csak azt vállaltuk, hogy 2020-ig a GDP 1,29 százalékos részaránya helyett 1,8 százalékra emeljük az erre a területre szánt pénzt. Miközben az EU-ban már most is átlagosan a GDP 2,1 százalékát költik kutatás-fejlesztésre, 2020-ban pedig 3 százalékra emelik ezt az arányt.

– A munkaalapú gazdasággal, a keményen dolgozó kisemberekkel szemben a tudásalapú gazdaságot tudom állítani, ahol okosan dolgozó emberek vannak. Nem a multik helyett, de mellettük sokkal több helyi cégre van szükség, és a harc helyett az együttműködésre kell alapozni, a gazdaságban tapasztalható bizalom ugyanis versenyképességi tényező egy társadalomban – jelentette ki.

A gazdaság határozza meg a politikát, vagy fordítva, a politika határozza meg a gazdaságot? Ezt a kérdést Kiszelly Zoltán politológus tette fel. Válasza: az utóbbi szisztémával kísérleteznek most Magyarországon, erőltetett modernizáció zajlik, de ez nem ismeretlen, hiszen ilyesmi történt a kiegyezés utáni Monarchiában.

– Az elmúlt 25 év alatt három nagy csalódás érte a magyarokat – összegzett Kiszelly. – A rendszerváltáskor sokan azt hitték, hogy a piacgazdasággal beköszönt az ausztriai jólét, aztán jött a Horn-kormány a technokrata szemlélettel, és vele együtt megkaptuk a Bokros-csomagot. Végül pedig az unióban hittek nagyon sokan, de az is csalódást hozott az embereknek. A politológus szerint most ugyanúgy rá vagyunk szorulva a Nyugat tudására, mint a Monarchia korában, csak éppen jelenleg az Európai Unió miatt több szereplő van a másik oldalon. Ha pedig úgy akarunk élni, ahogy az osztrákok, akkor nekünk is olyan rendszert kellene felépíteni, amilyen ott van.

A magyar gazdaság jövőjéről szólva kiemelte: legalább néhány hazai cégből regionális multit fontos lenne létrehozni, hogy legalább azok versenyképesek legyenek. Csathhoz hasonlóan állította, állami beruházások húzzák a gazdaságot, de fel kell arra is készülni, hogy az autóipari cégek egyszer kivonulnak.

– Bütykölő zsenik a magyarok, tartják a németek, de ma nem tudunk egy jó üzleti tervet mellé tenni; ezt most újra meg kell tanulni, mert az egyébként svájci Ganz Ábrahám még tudta – szögezte le Kiszelly Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.