Kevés a diplomás álláskereső

Átlagosan bruttó 225 ezres fizetést vihetnek haza a friss diplomások a legújabb pályakövetési elemzés szerint, ám nem mindegy, ki hol végez.

Csókás Adrienn
2015. 05. 27. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a legújabb diplomás pályakövetési elemzés a Felvi.hu portálon. A 85 ezer fiatal adatait tartalmazó felmérés a 2009–2010-es és 2011–2012-es tanévek végzettjeinek munkaerő-piaci helyzetét tárja fel a Felsőoktatási Információs Rendszer, a Diákhitel Központ, az államkincstár, az adóhatóság, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a nyugdíjbiztosító és a munkaügyi hivatal adatainak összesítésével.

Az elemzésből kiderült, a friss diplomások csaknem 70 százaléka dolgozik, és a végzés után 1–3 évvel alig öt százalék a regisztrált álláskeresők aránya közöttük, ami lényegesen kedvezőbb, mint a Központi Statisztikai Hivatal azonos időszakra közölt 9,3 százalékos munkanélküliségi rátája.

A 2013-ban magyarországi munkaviszonyban dolgozó friss diplomások átlagos havi bruttó keresete 225 ezer forint volt. Jó hír, hogy a pályakezdők legnagyobb része (78 százaléka) olyan munkát vállal, amely ténylegesen igényli a felsőfokú végzettséget. Nem mindegy azonban, hogy ki milyen területen végzett: a bölcsész és a sporttudományi diplomás fiatalok között viszonylag sokan vannak, akik végül bolti eladóként helyezkedtek el. Érdekes az is, hogy a művészeti képzésből kikerülők zöme végül nem művészként, hanem általános iskolai tanárként vagy tanítóként keresi a kenyerét, akárcsak a hitéleti képzést végzők. Műszaki végzettséggel a gépészmérnöki állás tarol, az informatikusok főként szoftverfejlesztőként helyezkednek el, az egészségügyben pedig az általános orvosi pálya mellett kifejezetten népszerű a gyógytornászi munka.

Az alapszakos végzettségűek között az informatikusok keresnek a legjobban (276 ezer forint), második helyen pedig a műszaki diplomások állnak (259 ezer forint). Legkevésbé a művészeti diplomát szerző fiatalokat fizetik meg, ők átlagban 135 ezer forint bruttóval kénytelenek beérni. A mesterképzést végzettek között már jóval magasabbak az összegek: az informatikusok 333, a közigazgatásban dolgozók 326 ezret keresnek, a gazdasági és műszaki szakemberek 308 ezret visznek haza átlagban. A sort a hitéleti végzettségűek zárják, bruttó 152 ezres fizetéssel.

A felmérés azt is megmutatja, mit hol érdemes tanulni, a fizetési adatokat ugyanis egyetemenként tüntetik fel. Így például bölcsész területen a Pécsi Tudományegyetemről kikerülő pályakezdők viszik haza a legjobb bért, bruttó 227 ezret, miközben a bölcsészet fellegvárának számító, felsőoktatási rangsorokban rendre kiemelkedő ELTE csak az ötödik a sorban, 195 ezres átlagbérrel. Érdekes az is, hogy az egészségügyben nem a Semmelweis nyert: az itt végzettek 216 ezres fizetését a szegedi (235 ezer) és a debreceni egyetemen (233 ezer) diplomázók bére is meghaladja. Meglepetést okoz a műszaki terület adatsora is: a Műegyetemről kikerülők 268 ezres fizetése csak a nyolcadik a sorban. Ebben a körben a közszolgálati egyetemen szerzett diploma ér a legtöbbet, átlagban havi 351 ezret. Kiderült továbbá, hogy az agrárszektorban minden képzési hely esetén 200 ezer alatt maradnak a bérek, informatikusként viszont szinte mindenki jó esélyekkel indul: hét egyetem végzősei is 300 ezer felett keresnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.