Mégis nyomoznak a roma pénzek után

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyészség az ORÖ gyanús pénzköltései ügyében.

Horváth Csaba László
2015. 05. 08. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt bízta meg a nyomozással, s egyben hatályon kívül helyezte a NAV korábbi határozatát, amelyben az adóhivatal ugyanebben az ügyben éppen a feljelentés elutasításáról döntött.

A főként uniós pénzből megvalósuló, csaknem ötmilliárd forintos roma felzárkóztatási program ügyében már többen feljelentést tettek. Először Hadházy Ákos, az LMP képviselője, majd az ORÖ alternatív vizsgálóbizottsága fordult a hatóságokhoz. Előbbi ügyben a feljelentés elutasítása mellett döntöttek, utóbbiban pedig úgy tűnt, mintha tologatnák a feljelentéseket a hivatalos szervek.

A program gyanús pénzköltéseiről először az Index számolt be, eszerint a 2013-ban, 75 százalékban uniós forrásokból indult Híd a munka világába elnevezésű programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használhatták fel a forrásokat, s a csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel. Többek közt kétszázmillió forintért vásároltak székházat, a forrásokat kezelő szövetkezet – amelynek Farkas Flórián a vezetője – harmincmillió forintért bérelt hét középkategóriás gépjárművet fél évre.

Az LMP hozzájutott az Országos Roma Önkormányzat által felhasználható 3,2 milliárd forintos forrás költségvetéséhez is, amelyet Hadházy Ákos döbbenetesnek ítélt. Rámutatott, a pénzek felhasználását koordináló szövetkezet alakuló ülésén 1,5 millió forintot fizettek ki a résztvevők regisztrálására, a hatszáz embernek szervezett egynapos rendezvény pedig 15 millióba került. A nyilvánosság biztosítására 120 milliót, míg rezsiköltségekre havonta – hét ingatlanra – hétmillió forintot szántak.

Az ellenzéki párt szerint mentelmi jogáról lemondva az első rendőrőrsön kellene kérnie saját előzetes letartóztatását Farkas Flórián miniszteri biztosnak, aki egyben a Híd a munka világába program forrásait kezelő konzorcium vezetője – közölte Ikotity István tegnap. Az LMP országgyűlési képviselője szerint vitathatatlan Farkas érintettsége a főként uniós forrásból megvalósuló felzárkóztatási program pénzeinek „elszórásában”. A képviselő bírálta a projektet ellenőrző Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), mert a programban készült – több mint 30 millió forintba kerülő – toborzási tanulmányt nem adta át. A politikus lehetségesnek mondta, hogy azért nem, mert éppen újraírják azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.