Újabb gyermekorvosi rendelő szűnt meg Szegeden

„A finanszírozás az állam dolga lenne, de az mindig csak annyit ad, amennyi utolsó szalmaszálnak elegendő."

MNO
2015. 05. 13. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak pénzért, hanem ingyen sem kelt el a gyermek-háziorvosi praxis, amikor az önkormányzat próbált jelentkezőt találni rá Szőregen – írta a Népszabadság. Ennek nyomán a betegeket szétosztották az újszegedi, Korondi utcai gyermek-háziorvosi rendelő orvosai között.

Ebben a körzetben több mint 700 gyermeket tartanak nyilván, ám a Korondi utcai doktornő szerint a praxis csak 450 kártyával rendelkezett. Makó Gabriella úgy tudja, eddig csak olyan körzetek szűntek meg, ahol az átlagnál alacsonyabb volt a kártyaszám, például mert betegeskedett az orvos. A gyermek-háziorvosok életkora magas, a szegediek fele is túl van már a nyugdíjkorhatáron. Kevés fiatalt képeznek, de ők sem szívesen mennek ki az intézményekből. Egy átlagos kártyaszámú körzetben a felemelt kártyapénzből meg lehet élni, de sokkal rosszabbul, mint külföldön ugyanebből a munkából.

A Népszabadság azt írja, dr. Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szerint a kisebb települések önkormányzatai támogatják, hogy megmaradjon a háziorvosi praxis, a szegedi önkormányzat viszont inkább felosztotta azt, amelyiknek nem akadt gazdája. Az egyesületi elnök szerint a „finanszírozás az állam dolga lenne, de az mindig csak annyit ad, amennyi utolsó szalmaszálnak elegendő\". Mint mondja, ez inkább társadalmi, mint szakmai kérdés: a fiatalok későn vagy egyáltalán nem vállalnak gyereket, a fiatal gyermekorvosok pedig nem maradnak itthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.