A tápoldatok csaknem felében nem az van, ami rá van írva

Összetételt is ellenőrzött a Nébih, vizsgálatuk végeredménye eléggé lehangoló.

SzE
2015. 06. 03. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nébih múlt hónapban végzett terméktesztjén általános, muskátli- és kaktusztápoldatokat vizsgált – derül ki közleményükből. A hazai boltok kínálatát figyelembe véve 50 termékből vettek mintát az ellenőrök: jellemzően a 250, a 400, az 500 és az 1000 milliliteres kiszerelésűeket vizsgálták, hisz a vásárlók körében is ezek a legnépszerűbbek, de nézték az önadagolós 32 milliliteres flakonokat is.

A vizsgált ötven tápoldat közül tizenkilencnél talált a hatóság beltartalmi, makro- és mezoelembeli hiányosságot. Olyan termékek is voltak – például az Albatrade Kft. „Valentin virágtápja”, valamint az Eurogarden Kft. által gyártott „Általános tápoldat” és „Muskátli és balkonnövény tápoldat” –, amelynél több paraméter is csupán töredéke volt a garantált tápanyagtartalomnak, súlyosan megtévesztve ezzel a felhasználókat.

A termékteszten az „Auchan általános tápoldat”, a „Terrasan muskátlitáp” és a „Compo kaktusztáp” végzett az élen, ezek bizonyultak a legkorrektebb árucikkeknek.

A hatóság emberei a jelölési követelményeket is ellenőrizték, ezen a téren hibát 6 terméknél találtak. Az előírásoknak összesen 24 termék nem felelt meg, ezeknél a hatóság forgalomba hozatali és felhasználási korlátozást rendelt el.

A szakemberek érdekességként kiszámították a tápoldatok fő tápelemtartalmának fajlagos árát is, azaz hogy 1 kilogramm hatóanyag mennyibe kerül a különböző termékekben. A mért eredmény szerint a legkedvezőbb áron a Tesco virágtáp, a Tesco muskátlitáp, valamint a Compo kaktusztáp szerepelt. A vizsgálatból kiderült az is, hogy a hatóanyagok 1 kilogrammjáért azok fizetnek a legtöbbet, akik önadagolós termékeket választanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.