Az MNB egyben akarja tartani a Munkácsy-trilógiát

A Magyar Nemzeti Bank nem mondott le a Golgota megvételéről.

MTI
2015. 06. 09. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap keddi száma szerint az MNB hangsúlyozta: Pákh Imre állításával szemben nem mutatta be a kép megvásárlásáról szóló vételi szerződést. A jegybank csak azt a 47 500 dolláros összeget ismeri, amennyiért 1988-ban Bereczki Csaba Gyula vásárolta meg a képet, miközben Pákh Imre tízmillió dolláros értékre hivatkozik. Ekkora értéknövekedés az MNB szerint még a műtárgypiacon is szokatlan.

Az MNB hangsúlyozta: az ultimátumszerű megnyilvánulások nem segítik a tárgyalási folyamat folytatását. Továbbá figyelmeztetett, hogy a kép elszállítása egy 2013-ban készített állapotfelmérés szerint esetleg veszélyeztethetné a mű épségét. Pákh Imre vasárnap közölte, hogy megszakadtak a kép eladásáról szóló tárgyalások, ezért a tulajdonát képező festményt június 25-én elszállíttatja. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank korábban hatmillió dollárt ajánlott, de Pákh Imre kilencmillió dollárt kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.