Gömöri kihívókat kap

A jelenlegi vezetés B tervvel készül az elnökválasztásra?

Markotay Csaba
2015. 06. 16. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a parasportolók, mind a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) jelenlegi vezetése készül arra a helyzetre, ha az MPB pénteki közgyűlésén megvonnák a bizalmat Gömöri Zsolt elnöktől és az elnökségtől. Az előbbi csoport már döntött: Koller Sándort, a kerekes székes rögbiegyesület elnökét indítja az elnöki posztért, míg a jelenlegi vezetés állítólag azt tervezi, hogy Szabó Lászlót, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (Fodisz) elnökét támogatják. Koller Sándort tegnap este már nem értük el, de lapunknak Zachár Attila, az MPB nemrég megszüntetett erőemelő-szakbizottságának korábbi vezetője megerősítette, hogy a parasportolók Kollert jelölik az elnöki posztra. Szabó indulásáráról az MPB sajtóosztályának egyelőre nincs konkrét információja.

A Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnöke – még a jelölésről szóló értesülésünk előtt – lapunknak azt mondta: a pénteki közgyűlésen először a bizalmatlansági indítványról szavaznak. Ha megvonják a bizalmat Gömöritől, akkor a szabályok szerint az elnök még mindig eldöntheti, hogy távozik vagy marad. Ha lemond, akkor következik a tisztújítás, új elnököt és alelnököt választanak, majd a harmadik lépésben az elnök eldönti, hogy kivel akar dolgozni, és ő jelöli a héttagú elnökséget, akiről a küldöttek szintén szavaznak.

Koller Sándor várakozása szerint pár szavazattal meg fogják vonni a bizalmat a jelenlegi elnöktől. A parasportolók viszont azt sem szeretnék, hogy Szabó László legyen az új elnök, mert ő – mint a rögbi- egyesület elnöke fogalmazott – még „Gömörinél is rosszabb”, nem ért ehhez a területhez, így inkább „egyikük se legyen elnök, se Gömöri, se Szabó”.

Közben érdekes folyamat indult meg a sportági szövetségeknél. Koller Sándor elmondta, a küldötteket az ép szakszövetségek küldik, de mostanában egyre több szövetség átadja a neki jutó helyet vagy helyeket a parasportolóknak, hogy ők dönthessenek az MPB vezetéséről. Példaként említette, hogy információk szerint a Magyar Asztalitenisz-szövetségnek három szavazata van, de egyet már átadott a parasportolóknak. Hasonló a helyzet a rögbiszövetségnél vagy épp a röplabda-szövetségnél. A pénteki közgyűlésen egy-egy hiányzó szavazat is sokat nyomhat a latban, mivel az általunk megkérdezettek szerint kiegyenlített szavazás várható.

Tegnap sportolók és sportszakemberek nyílt levélben foglalták össze azt a 6 pontot, amellyel szerintük garantálható az MPB „hiteles és tisztességes” működése. Ezek között szerepel, hogy teljes tisztújításra van szükség a bizottság vezetésében, és vissza kell szerezni a szponzorok bizalmát. A levelet többek között Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Zachár Attila, az MPB korábban megszüntetett erőemelő-szakbizottságának vezetője és Koller Sándor írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.