Gömöri Zsolt: Nem volt semmi szabálytalanság

Nem volt milliós fizetés és lemondás sem, mert mindenki beismerésként értelmezné – mondta Gömöri Zsolt.

MNO
2015. 06. 09. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt titok, sem szabálytalanság, „nincs mit beismernem” – nyilatkozta a Mandinernek Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Korábban a Hír TV is beszámolt arról, hogy az MPB vitatott pénzügyeit a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálja, Lázár János pedig háromszor is lemondásra szólította fel Gömörit. Ismert, hogy korábban hárommillió forintot szavazott meg Gömörinek az MPB végtörlesztésre, ezt viszont utóbb visszafizette.

„Abból is mi jött le, hogy a hárommilliós, nekem végtörlesztésre megszavazott pénzt visszafizettem? Az, hogy biztosan szabálytalan volt az összeg felvétele, azért fizettem vissza. Ha most lemondok, azt is beismerésként értelmezné mindenki” – jelentette most ki Gömöri. Mint mondta, azért fizette vissza a pénzt, hogy az ügy ne ártson a parasportnak. Szerinte ugyanakkor sem törvénytelen, sem etikátlan nem volt a pénz felvétele, azt viszont elismerte, hogy „talán elegáns sem volt”.

A hárommillió forint átvételét pénzügyi nehézségekkel magyarázta Gömöri: mint mondta, egyedül neveli kislányát, és 2008 után egyre több idejét vitte el a bizottság. „A közgyűlés nem véletlenül határozott úgy, hogy társadalmi munkában a megszaporodott feladatokat már nem lehet ellátni. 2012 januárjában ezért státusba vettek, és fizetést adtak a munkámért” – mondta, de közlése szerint nem milliókat keresett, hanem először 70 ezret, és ezt emelték fel három éve 420 ezer forintra.

Gömöri beszámolt arról is: nem ő szavazta meg magának a paralimpiáért járó 17 milliós jutalmat, „ennek is lefektetett szabályrendszere van”. A jutalékokról is úgy látja, hogy az elnökség jó döntést hozott róluk 2007-ben: „aki támogatót hoz, annak jutalék jár”. Elmondta, hogy a tavalyi támogatói bevétel 25-27 millió forint volt, ő pedig bruttó 1,2 milliót számolhatott el.

Az MPB elnöke szerint „kamuhír”, hogy a Coca-Cola visszavonta támogatását, elmondása szerint csupán tájékoztatást kért. Az éhező parasportolókról azt mondta, hogy nem a bajnokokról van szó, megoldani pedig nem tudja a gondjaikat, „az MPB nem szociális kifizetőhely”. Arra a kérdésre, hogy miért nem ment el sem ő, sem Deutsch Tamás alelnök a parlament kulturális bizottságának ülésére, úgy felelt: mert nem egyeztettek velük időpontot, és nem ért rá.

„Világbajnokság lesz szeptemberben, erőemelő-Eb-t rendezünk, kvalifikációs versenyek vannak, a rendkívüli közgyűlésünk pedig 19-én lesz. Az előtt parlamenti bizottsági meghallgatás? Ennek mi értelme? Csupán arra a hergelésre jó, amely tudatosan és jól előkészítve megy több mint egy hónapja” – fogalmazott. Az őt és Deutschot ért támadások kapcsán Gömöri kijelentette azt is, hogy vannak, akik nem szeretnék, hogy Deutsch Tamás legyen a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.