Homályos fideszes álláspont

Szabad kereskedelem: vita a választott bírósági rendszerről.

Munkatársainktól
2015. 06. 15. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Schulz, az EP szocialista elnöke vita nélkül, a túl sok módosító javaslatra hivatkozva utalta vissza a szakbizottságba a kérdést. Brüsszeli forrásaink szerint a lépés valódi oka az lehetett, hogy az EP-ben nem lett volna meg a szükséges többség ahhoz, hogy a megállapodás egyik legvitatottabb pontja, a Befektető–állam vitarendezési mechanizmus (ISDS) érdemi módosítását nem tartalmazó ajánlást a plenáris ülés elfogadja.

Ennek lényege, hogy ha egy cég például génmódosított termékeit nem forgalmazhatja az egyik országban, választott bírósághoz fordulhat, amely elmarasztalhatja, s fizetésre kötelezheti a forgalmazást tiltó tagállamot. Schulz lépése meglepő, hisz a szocialista frakció alapvetően elutasítja az ISDS jelenlegi formáját. Ahogy eddig vezető fideszes politikusok sem támogatták ennek elfogadását, Magyarországon pedig az alaptörvény mondja ki a GMO-mentességet. Csakhogy úgy tűnik, az ajánlás fő támogatója az EP-ben a Fideszt is magába foglaló néppárti frakció.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője megkeresésünkre azt mondta, az egész egyezményt alapvetően nem utasítják el, a választott bírósági rendszert azonban az eddig megismert koncepció szerint igen. Azt is hozzátette, hogy meglátása szerint a megállapodás az ISDS rendszerével együtt erős néppárti támogatottságot élvez. A jobbikos Balczó Zoltán megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy a bírósági rendszer „lábbal tiporja egy tagállam szuverenitását\". Az európai parlamenti képviselő is azon a véleményen van, hogy a néppárt teljes mértékben kiáll a megállapodás mellett.

A napokban egyébként több néppárti képviselő, köztük a fideszes Schöpfliln György, a cseh Dita Charanzová, a lengyel Danuta Hübner és a szlovák Ivan Stefanec közös levelet írt Barack Obama amerikai elnöknek, s az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek, amelyben a folyamatban levő Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodásról (TTIP) szóló tárgyalások támogatásáról biztosították a címzetteket. A lapunk által megismert dokumentumban arról számoltak be, hogy a TTIP több szempontból, így többek közt gazdaságilag és geopolitikailag is hasznos eszköz lehet Európa, de még inkább Közép-Európa, és ezen belül is a visegrádi országok számára. Leszögezték, a végső megállapodásnak olyannak kell lennie, amelyet nemcsak ők mint törvényhozók, hanem egyben az állampolgárok is támogatni tudnak. A dokumentumban ugyanakkor szerepelt egy érdekes mondat. Úgy fogalmaztak ugyanis, hogy az aláírók minden erőfeszítést támogatnak, amely arra irányul, hogy fennmaradjon a történelmi jelentőségű megállapodás lendülete, e célból pedig készek félretenni belpolitikai szempontokat, bürokratikus eljárások gördítette nehézségeket és „protekcionista tendenciákat\" is.

Hogy tisztább képet kapjunk a néppárt TTIP, s azon belül is a befektető-állam vitarendezési mechanizmussal kapcsolatos álláspontjáról, természetesen megkerestünk több néppárti képviselőt, köztük Schöpflin Györgyöt is, akitől szombaton közvetve azt a választ kaptuk, hogy a témában nem tartja magát illetékesnek. Maga helyett Szájer Józsefet ajánlotta figyelmünkbe, aki egyben tagja annak a szakértői bizottságnak is, amely a plenáris ülésen benyújtott módosításokat értékeli majd. Szájer azonban azt üzente, hogy jelenleg nem kívánja kommentálni a helyzetet. Kerestük Gál Kingát is, akitől egyelőre nem kaptunk visszajelzést, s ugyanez a helyzet több, nem magyar néppárti képviselő esetében is.

Orbán Viktor miniszterelnök még egy márciusi rádióinterjújában úgy fogalmazta meg a magyar kormány álláspontját, hogy „csak olyan megállapodásokat szabad kötni, amelyek igazoltan szolgálják Magyarország érdekeit\". Szijjártó Péter külügyminiszter egy februári parlamenti vitanapon ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a kormány csak a magyar érdekeknek megfelelő megállapodást fog majd javasolni. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig tavaly december végén beszélt arról, hogy a szabad kereskedelmi egyezményt „nem lehet ráerőltetni\" Közép-Európára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.