Ipsos: egyre többen fordulnak el a pártoktól

Az elmúlt két hónapban csökkent a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatottsága is.

MTI
2015. 06. 10. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott Ipsos-elemzés összegzése szerint a Fidesz vesztesége minimális: az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor, jelenleg 1,6 millióan tartoznak oda. A Jobbik valamivel többet veszített, két hónapja 17 százalékon állt, most 15 százalékos, és 1,2 millió szavazópolgár követi a radikális pártot. Az MSZP-nek az áprilisi 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel mögötte.

Az LMP és a DK híveinek aránya ebben a hónapban azonos: az előbbi 5-ről csökkent, utóbbi 3-ról emelkedett 4 százalékra, és mindkét politikai erőnek bő 300 ezer szavazója van. Az Együtt támogatóinak aránya 1 százalék, más politikai formációk ezúttal nem érték el ezt a szintet. A pártot nem választók sokkal többen lettek az elmúlt két hónapban, arányuk 39-ről 44 százalékra bővült.

A kutatás szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 38 százalékkal vezet, a Jobbik 28 százalékos. Az MSZP ebben a körben 15 százalékot ér el. A DK – tábora enyhe emelkedésének és támogatóik erőteljes aktivitásának köszönhetően – a negyedik helyre jött fel, támogatottsága 9 százalékos. Az LMP 5, az Együtt 1 százalékot kap a biztos pártválasztói csoportban.

Az Ipsos szerint megtört ugyan a Jobbik lendülete, sőt az elmúlt hónapokban vissza is esett a támogatottsága, mégsem maradt le igazán a Fidesztől. Azt írták, a Jobbik híveinek aránya tavaly október és ez év márciusa között 11-ről 18 százalékra emelkedett, azóta viszont 15 százalékra csökkent. Az utóbbi hónapok veszteségei nem köthetők igazán egyik társadalmi réteghez sem, a lemorzsolódás általános és egyenletes.

Az elemzés szerint mivel a Fidesz tábora is csökkent egy hajszállal, ezért a korábbiakhoz hasonlóan most is vannak olyan társadalmi rétegek, ahol a Jobbik tartja a lépést a kormánypárttal. A harmincas korosztályban, az érettségizetteknél holtverseny van a két politikai erő között: itt 17-18 százalék körüli a támogatottságuk, a negyvenes éveikben járók körében, valamint a szakmunkások között viszont vezet a Jobbik a Fidesszel szemben 24-17, illetve 23-16 százalékos arányban – olvasható az összefoglalóban.

Tavaly ősz óta az MSZP tábora változatlan méretű volt, de most ez a párt is veszített támogatókat. Összességében a Jobbik mögött a harmadik helyet foglalja el a szocialista párt, de akad néhány csoport, ahol a második helyen áll: az 50 év felettiek körében 14, a legfeljebb 8 osztályt végzetteknél 12 százalékos az MSZP, míg a Jobbik támogatottsága e társadalmi rétegekben 8 százalékos. A szocialistáknak 50 év alatt vannak a leggyengébb pozíciói, az itt mért 4-5 százalékos támogatottságuk megegyezik az LMP-ével.

Az Ipsos felmérése szerint a Demokratikus Koalíció „enyhén araszol” felfelé, amíg tavaly jellemzően 2-3 százalékos volt a tábora, addig ebben az évben többször elérte a 4 százalékot. Az elmúlt hónapok adatai azt is jelzik, hogy a pártnak van a legaktívabb szavazóközönsége, most például háromnegyed részük menne el szavazni, ha parlamenti választás lenne. A Jobbik szavazóinak 61, a Fidesz híveinek 58 százaléka mutatkozik elszántnak, az MSZP-seknek 52 százaléka eltökélt, míg az LMP-sek 40 százaléka menne el voksolni egy mostani választáson – olvasható az elemzésben.

Az Ipsos június 1. és 8. között végezte el a kutatást ezerfős mintán, amelynek tagjai együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok ezerfős mintánál legfeljebb 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú embert megkérdeztek volna az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.