A menekült családokra összpontosítanak a karitatív szervezetek

A migránsok ideiglenes elhelyezésében és a lelki gondozásban is próbálnak segíteni.

Kovacsik Ágnes
2015. 07. 15. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menekültek között nagyon sok kisgyermekes család is érkezik az országba, olyanok, akik egy új és szebb élet reményében kelnek útra. A bevándorlást humanitárius szempontból vizsgálva fontos hangsúlyozni, hogy az elsődleges feladat a segélyszervezetekre hárul, amelyek az önkéntesekkel összefogva tudják kezelni a helyzetet.

Az elmúlt napokban Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is a segélyszervezetek együttműködését hangsúlyozta, arra kérte a Karitatív Tanács tagjait, hogy fogjanak össze a Magyarországra érkező migránsok humanitárius megsegítése érdekében.

Ennek nyomán kerestük meg a segélyszervezeteket, hogy elmondják, milyen formában és hogyan tudnak segítségükre lenni a menekülteknek.

A tanács tagjai: a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

 

Az összefogás lassan elkezdődik, a Karitatív Tanács azonban eddig sem volt tétlen, csupán keveset hallattak magukról a segélyszervezetek, hiszen eddig is jelen voltak a „népvándorlás” által érintett, gócpontoknak nevezhető településeken.

Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MNO-nak elmondta, hogy a szolgálatnak két Családok Átmeneti Otthona van, amely Budapesten a Lőportár utcában található. A 80 férőhellyel rendelkező befogadóközpontban menekültek, valamint oltalmazottak és az ő családjaik élnek. Az otthon lakói a szolgálat szakembereitől, szociális munkásaitól, lelkészeitől minden segítséget megkapnak. Munkájukat önkéntesek is segítik, akik a gyermekeknek szabadidős programokat szerveznek. Révész Szilvia hozzátette, tervben van, hogy bővítik 20 vagy akár 40 férőhellyel is a befogadóhelyek számát, ezzel segítve azokat a menekült gyermekeket, akik egyedül vannak, egyedül érkeztek.

A kommunikációs igazgató portálunknak azt is elárulta, hogy a szeretetszolgálat a lehetőségeihez mérten humanitárius segítséget is nyújt a menekülteknek. Korábbi akciójuk során a segélyszervezet három furgonja vizet, élelmiszert, higiéniai eszközöket, pelenkát, gyümölcsöt vitt Szegedre és Röszkére, az adományokat a szegedi vasútállomáson várakozó, várhatóan Magyarországon menedékkérelmet benyújtó, a továbbutazásra váró családok részére osztották szét.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet akciójáról már a Lánchíd Rádió korábban hírt adott, július elején az Evangélikus Egyház támogatásával egymillió forintot juttattak el a nagyfai ideiglenes befogadó központba. Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója a Lánchíd Rádiónak elmondta, hogy a civil szervezeteknek is segíteniük kell a menekülteken. Ezért adományvonalat indítottak a menekültek megsegítésére a 1353-as számon, amelyre várják a felajánlásokat. A bevételt elsősorban a hazánkba érkező gyermekek ellátására fordítják.

Valamint honlapjukon arról tájékoztatnak, hogy a nagyfai befogadó állomás után a Vámosszabadiban található menekülttábor számára is jelentős támogatást nyújtott az Ökumenikus Segélyszervezet a hét elején. A karitatív szervezet munkatársai több mint 3 millió forint értékben adtak át tartós élelmiszereket és gyermekruhákat a befogadó állomásnak. A következő héttől a pszichoszociális segítségnyújtásba is bekapcsolódnak, rendszeres gyermekfoglalkozásokat szerveznek a táborokban tartózkodó migráns családok gyermekei részére.

Korábban keveset lehetett hallani arról, hogy a máltaiak hogyan segítenek a migránsokon. A már említett államtitkári felhívás után jelentettek meg hétfőn egy közleményt. Morva Emília, a Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője az MNO kérdésére válaszolva elmondta, hogy az időzítés véletlenül esett egybe a Karitatív Tanács közleményének időpontjával, hiszen az elmúlt hetekben sem tétlenkedtek, felmérték, hogy hol vannak azok a feladatok, amelyek hiányoznak az ellátásból. Valamint azt is hozzáfűzte, hogy most jutottak el oda, hogy kutatásaik alapján lássák, hol és hogyan tudnak segíteni a menekülteken: a karitatív szervezet az úton lévők egészségügyi ellátásának megszervezésére helyezi a hangsúlyt, mozgó orvosi rendelőivel, szociális munkásaival és teajárataival keresi fel azokat a helyszíneket, ahol az országon áthaladó menekültek nagyobb csoportokban megtalálhatók. Rendszeresen visszatérnek a szegedi, a Keleti és Kelenföldi pályaudvarokra, valamint a győri pályaudvar környékén kényszerűen várakozó menekültekhez, de a szolgálatok bárhová átirányíthatók, ahol szükség van a munkájukra.

A Magyar Vöröskereszt honlapján arról tájékoztat, hogy a nők és a gyermekek traumájának enyhítésére kiemelt figyelmet fordít. Július eleje óta aktívan részt vesz abban a munkában, hogy a röszkei idegenrendészeti előállító helyen – ahol a migránsok regisztrálását végzik –, pszichoszociális ellátást biztosítson a rászorulóknak. A Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a nappali időszakban az anyukáknak segítő beszélgetésre adnak lehetőséget, a gyermekeknek pedig játékos formában az elsősegélynyújtásra és a higiénia fontosságára hívják fel a figyelmét. A fő céljuk a gyermekek frusztrációjának csökkentése, és a gyermekeket gondozó anyák lelki megerősítése. A Magyar Vöröskereszt arról is informál, hogy további feladatok ellátásának előkészítését kezdték meg.

Összegyűjtöttük a segélyszervezetek online elérhetőségét és bankszámlaszámát, hogy adományával ön is segíteni tudja munkájukat és rajtuk keresztül a menekült családokat.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet adományvonalat indított a menekültek megsegítésére: a 1353-as számot hívva 250 Ft-tal segíthetünk a rászorulókon. A honlapon további információk érhetők el a támogatások módjáról. Számlaszámuk: 11705008-20464565

 

A Baptista Szeretetszolgálat internetes oldalán tájékoztat az adományozás lépéseiről.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat főszámlaszám: 11784009-20005320


A Magyar Vöröskereszt a K&H Bank 10405004-00026548-00000009 számlaszámra (KÖZLEMÉNY: Menekült) várja a pénzadományokat menekültügyi tevékenységének támogatására.

 

A Katolikus Karitász adományvonala: 1356, amelynek hívásával 500 Ft-tal támogathatjuk a menekült családokat.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálatnak a jobbadni.hu online felületen ajánlhatjuk fel adományainkat az arra rászoruló menekült családoknak.

A Katolikus Karitász közleményében arról tájékoztat, hogy már korábban együttműködési megállapodást kötöttek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, melynek keretében folyamatosan segítették a befogadóállomásokon elhelyezett menekülteket.

Ferenc pápa útmutatását követve, a karitász figyelemmel kíséri a Magyarországra érkező, átutazó menekültek helyzetét és készen áll arra, hogy segítségére siessen az otthonaikat elhagyni kényszerülőknek.

A Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az MNO-nak elmondta, hogy folyamatosan konzultálnak és egyeztetnek a Tanács tagjaival illetve az állami szervekkel és ahol kapacitáshiány lép fel, ott próbálnak segíteni, ez elsősorban a kisgyermekek ellátását jelenti; bébiételekkel és pelenkákkal.

Osgyáni Dániel portálunknak azt is elárulta, hogy a Magyar Református Egyház szervezeti egységével, a Menekültmisszióval az elmúlt években azon dolgoztak, hogy a menekültstátuszt kapott családok beilleszkedését segítsék: céljuk, hogy megismertessék velük a magyar nyelvet, a magyar kultúrát, emellett kiemelten foglalkoznak a beiskoláztatás és a munkahelyteremtés kérdéseivel is. Eddig 100–110 családon segítettek.

A debreceni menekülttábor lakóinak ellátására is nagy hangsúlyt fektetnek, a misszión keresztül élelmiszerrel és ruházattal támogatják a rászorulókat.

Az elmúlt hónapokban számos önszerveződő csoport jött létre, amelyek azt a feladatot tűzték zászlajukra, hogy hasonló gondolkodásmódú emberek közösségében szerepet vállalva összefogjanak és megsegítsék a menekülteket, főleg a kisgyermekes családokat vagy az árvákat.

A déli országhatártól a főváros felé tartó migráns csoportok fogadására Budapesten is összefogtak az önkéntes segítők. A Facebookon is jelen lévő Migration Aid nevű szervezet képviselője úgy fogalmazott: azért hozták létre a szervezetet, hogy a menekültek biztonságosan jussanak el a befogadóállomásokra úgy, hogy az a bevándorlók és a lakosság számára is biztonságos legyen.

Zsohár Zsuzsanna személyes tapasztalatai szerint a bevándorlók egy hatoldalas magyar nyelvű végzést kapnak a kezükbe az idegenrendészeti állomáson és így marad 24 órájuk arra, hogy eljussanak a befogadóállomásra. Ezzel két gond van – mutatott rá –, egyrészt nem latin betűt használó közegből jönnek, másrészt nem beszélnek magyarul. A migránsok többsége pastu, urdu, fárszi, illetve arab nyelven beszél. Mint mondta, a tolmácsolásban tudnak segíteni, hiszen vannak olyan önkénteseik, akik ismerik ezeket a nyelveket. Kezdetben napi szinten 10 családdal tudtak foglalkozni, de a csoport megnövekedett létszáma miatt naponta már akár 600-800 embernek tudnak segíteni.

Kiemelte, a legfontosabb, amit lelki támogatás terén biztosítani tudnak a menekülteknek, az az emberség. Vannak pszichológus szakértőik, akik az önkénteseknek segítenek, de hozzáteszi, hogy az arab világban a „mullah” feladata lelki támaszt nyújtani, ebből adódóan nem nagyon bíznak másban, csak a lelki vezetőjükben. Zsohár Zsuzsanna hangsúlyozta:

Nagy a felelősségünk, hiszen nagyon sok a fiatal és sok a gyermek. Ezek a társadalmak a jövőjüket a kezünkbe helyezik azzal, hogy a fiatalságukat ideküldik túlélni. Ez egy irgalmatlan bizalom az Európai Unió iránt, ezzel a bizalommal élni kell tudni. A legfőbb kincsüket adják. A család ékszere a gyermek, azért küldik, hogy megmeneküljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.