Harckocsizászlóalj papíron

A beígért fegyvernemi rehabilitáció mellett is nyolcvan T–72-est adott el a Honvédelmi Minisztérium.

Zord Gábor László
2015. 07. 24. 4:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honvédelmi tárca vezetése 2011 végén, egy – akkoriban még rendszeresen megszervezett – sajtó-háttérbeszélgetés alkalmával számolt be a harckocsizókkal kapcsolatos terveiről. Eszerint miután a szocialista–szabad demokrata kormányok a tüzérséggel együtt jelképesre zsugorították ezt a fegyvernemet is, a második Orbán-kormány célul tűzte ki annak helyreállítását. Az elöljárók a szándékon túl sok részlettel ugyan nem szolgáltak, de tény, hogy 2011 novemberében ismét létrehoztak Tatán, a 25. dandár alárendeltségében egy harckocsizó zászlóaljat, és információk szerint a különböző inkurrenciaraktárakban tárolt T–72-es tankok aktiválásával és felújításával akár ezredszintű is lehetett volna idővel a helyreállított magyar harckocsizó erő.

A napokban úgy értesültünk, hogy a terveket közel négy év elteltével sem sikerült megvalósítani, elsősorban forráshiány miatt. A harckocsizászlóalj szervezeti kereteinek, főbb elemeinek létrehozásán túl annyi történt, hogy a jobb hozzáférhetőség végett áthelyeztek Tatára korábban máshol tárolt harckocsikat, de ezek többségét nem használják. Ez annyit jelent, hogy lényegében úgynevezett M-készletben vannak, tehát csak válsághelyzetben állnának csatasorba. Forrásaink szerint más területekhez hasonlóan itt is az történt, hogy a vezetők tetszetős terveket tettek le az asztalra, de a szükséges anyagi-technikai, logisztikai és humán feltételek megteremtése tekintetében a „végrehajtókat\" már javarészt magukra hagyták. Nyilván nem tett jót a tankokkal kapcsolatos terveknek sem, hogy – még az új honvédségi életpályamodell bejelentése előtt – volt olyan hónap, amikor egyedül a tatai dandár állományából mintegy száz fő jelentette kilépési szándékát.

Miközben a Honvédelmi Minisztérium (HM) hivatalos hírközlő szervei szinte havi rendszerességgel számolnak be a T–72-esekkel folytatott látványos gyakorlatokról, megfigyelők rámutatnak: századköteléknél (legalább egytucatnyi járműnél) nagyobb magyar harckocsi-formációt 2011 óta sem lehetett látni, még a legnagyobb szabású kiképzési rendezvényeken sem. A magyar harckocsierővel kapcsolatos huzavona, a leépítés, majd a helyreállítási kísérlet hátterében a rendelkezésre álló technika értékesítése zajlik. Az első Gyurcsány-kormány alatt 77 darab T–72-est adtak amerikai közvetítéssel Iraknak, a második Orbán-kormány idején pedig 58, majd 22 darabot a cseh Excalibur Defense cégnek. A magyar tankok egy része Nigériába került, ahol a Boko Haram terrorszervezet elleni harcban van rájuk szükség.

Bennfentesek szerint az elmúlt tíz évben Magyarország valószínűleg a legjobb modernizációs lehetőségeket szalasztotta el. Mind Hollandia, mind Németország felkínálta fölösleges Leopard–2-es harckocsijait, ám míg Ausztria és Lengyelország élt a lehetőséggel, Magyarország nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.