Tóbiás nem akar miniszterelnök-jelölt lenni

Tóbiás Józsefnek az a fontos, hogy egy szakértői árnyékkormánnyal visszaadja a kormányzás hitelességét.

FB
2015. 07. 17. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Világossá vált, hogy a pártot át kell alakítani, a struktúra nem alkalmas arra, hogy képes legyen visszakerülni a helyi közösségekhez, és alternatív erővé formálódjon. A párt túl zárt, túl bürokratikus volt, túl központosított volt, ráadásul fejnehéz. Bizonyos értelemben ennek szimbóluma volt a székház” – indokolta a pártszékház elhagyását Tóbiás József MSZP-elnök, aki szerint helyes döntés volt kiköltözni, és ha találnak vevőt, értesítik a médiát.

Az eladást követően egy Horn-center létrehozásában gondolkodnak a szocialista pártnál, így az új székház nem is székház lesz. „Kell egy olyan hely, fórum, agora, ahol a baloldali gondolkodók, műhelyek, szervezetek, fiatalok, értelmiségiek, civilek összegyűlhetnek” – mondta Tóbiás, aki elárulta: az összes választókerületben zajlik a hálózatépítés, amelynek révén gyorsabbá tudják tenni a mozgásukat. Szerinte „szembe kell nézni azzal, milyen berendezkedés vitte az MSZP-t kétszer is kétharmados vereségbe: leginkább a bezárkózás. Erről a holtpontról kellett elmozdulnunk. Elvégezzük a szervezet átalakítást, megcsináljuk, amit elmulasztottunk korábban”.

Azzal kapcsolatban, hogy miért áll hónapok óta tíz százalék alatt a közvélemény-kutatóknál az MSZP, azt mondta: ő nem ígérte, hogy 2015-ben váltópárttá válnak. Kritizálta Mesterházy Attila pártelnökségét, szerinte hibás volt a stratégia, hogy az ingahatás miatt a baloldal győzelmét várták 2010-ben, és elhibázottnak tartja azt is, hogy nem kezdték meg a szervezeti átalakítást korábban.

„De ez nem csak az ő felelőssége, én is végigdolgoztam a parlamenti frakcióban azt a négy évet. Nem ismertük fel, hogy az alaptörvény elfogadása után megváltozott az ellenzék eszköztára.”

– mondta a pártelnök, aki szerint nagy tapasztalat volt, hogy az összefogósdi nem jött be 2013-ban. Szerinte nem füstös szobákban kell eldönteni, adott helyen ki induljon, hanem helyben. Nem hiszi, hogy Mesterházy Attila – aki szerinte keresi a helyét – indulna a 2016-os tisztújításon a párt elnöki posztjáért.

Az olimpiarendezéssel és korábban Bokros Lajos főpolgármester-jelöltségével kapcsolatos véleménykülönbségeket így magyarázta: „Az MSZP nem attól lesz egységes, hogy mindenki egy követ fúj, hanem attól, hogy vitázik, aztán a végén hoz egy döntést. Ahogy egy családban, ugyanígy egy politikai családban is természetes a vita. Hozzá kellene ehhez szoknunk”.

A párt 2016-ban fog neki a programalkotásnak, ezt megelőzően, november 28-án már döntenek a stratégiai irányokról. Addig viszont még a párt múltját kell rendbe tenni magukban. Arra a kérdésre, hogy indul-e a 2016 őszi tisztújításon, így reagált: „ Az a program, amit én kínáltam tavaly decemberben, az négy évre szólt. Engem nem az foglalkoztat, hogy mi lesz a tisztújításon, hanem az, hogy el kell végezni a munkát. Mindenki végezze el, amit vállalt! Amit vállaltam, én el fogom végezni”. Viszont miniszterelnök-jelölt nem akar lenni – annak személyéről előválasztással döntenek majd –, hanem olyan szakértői árnyékkormány létrehozását tervezi, „amely visszaadja a kormányzás hitelességét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.