„A magyar–amerikai kapcsolat alapja a demokrácia”

Barack Obama az amerikai nép nevében kifejezte jókívánságait augusztus 20. alkalmából Áder Jánosnak.

MTI
2015. 08. 19. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti amerikai nagykövetség által továbbított levélben Obama felidézte: a magyar államalapítás ünnepén arra emlékeznek, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Szent István király sikeresen Európa részévé tette Magyarországot, ami igazi történelmi teljesítmény.

Ezen a napon az Egyesült Államok és Magyarország közötti jelentős kapcsolatot ünnepeljük, rendíthetetlen szövetségesünket és értékes partnerünket

– fogalmazott az amerikai elnök. Hangsúlyozta: e kapcsolatot, amelynek alapja a demokrácia melletti elkötelezettség, erősebbé teszi a gazdasági együttműködés és a közös szándék a biztonság megteremtésére Irakban, Afganisztánban és a Balkánon.

A transzatlanti család tagjaiként „folyamatosan igyekeznünk kell fenntartani azokat az alapvető elveket és értékeket, amelyeken a demokrácia és a szabadság alapszik” – emelte ki Obama. Az amerikai elnök emlékeztetett az olyan – az államnak és a társadalomnak fontos – elvek és intézmények melletti elkötelezettség jelentőségére is, mint amilyen a jogállamiság, a tolerancia, valamint a fékek és egyensúlyok rendszere. Ez az elkötelezettség nemcsak „a már így is erős kétoldalú kapcsolatunkat, hanem a NATO-szövetséget is” erősebbé teszi – mutatott rá Barack Obama.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.