Az MSZP kúriai felülvizsgálatot kér az NVB-döntésről

Az MSZP felülvizsgálati kérelmet nyújt be hétfőn a Kúriához a párt által kezdeményezett, a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazás ügyében hozott nemzeti választási bizottsági döntés miatt.

MTI
2015. 08. 03. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón. Az ügy előzménye, hogy az NVB július 20-án úgy döntött: nem a szocialisták, hanem Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismeri el elsőnek, érvényesnek a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Az NVB egyértelműségi aggályok miatt végül a Wodicska-féle kérdést sem hitelesítette.

Az MSZP-s politikus elmondta: beadványukban bemutatják, hogy több konkrét törvénysértést is elkövetett mind az NVI a döntés előkészítésekor, mind az NVB azon tagjai, akik a döntést megszavazták.

Harangozó Tamás szerint nemcsak a népszavazási törvénnyel, hanem az NVI saját iratkezelési szabályzatával is ellentétes az NVB azon döntése, hogy nem a hivatalos érkeztetés számít a népszavazási kérdések sorrendjének megállapításakor, hanem az épületbe való belépés.

Hozzátette: bűncselekmény gyanúját vetheti fel, hogy a döntés során az NVI olyan adatot használt fel bizonyítékként, amelynek megléte törvénytelen. Kifejtette, hogy jogszabály szerint a portaszolgálatnál lévő, a beléptetéssel kapcsolatos személyes adatokat huszonnégy órán belül meg kell semmisíteni. Az NVI hetekkel később mégis ezekre az adatokra alapozva hozta ki a Wodicska-féle kezdeményezést elsőnek.

A politikus közölte, hogy a Kúriának kilencven napja van a döntés meghozatalára.

Értékelése szerint Pálffy Ilona, az NVI és Patyi András, az NVB elnöke „a Fidesz pártutasításainak megfelelően azon mesterkedtek”, hogy minden eszközzel megakadályozzák a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazást.

Az MSZP-s képviselőt kérdezték arról is, hogy a kormány a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson építene a migránsoknak új ideiglenes befogadóállomásokat. Harangozó Tamás értetlenségét fejezte ki a helyszínek kiválasztása miatt, majd úgy magyarázta: lehet, hogy a Fidesz tudja, a kerítés semmit sem fog érni, és a megépülte után Horvátországon keresztül, Baranya és Zala megyébe érkeznek majd a menekültek tömegei. A másik lehetőség – folytatta –, hogy a kormány kifejezetten érdekelt a kaotikus helyzetben, és ezt szeretné tetézni a két új ideiglenes befogadóállomással, amelyeket nem a déli határszakasz közelében hozná létre.

Sormáson a helyiek a közbiztonság miatt aggódnak. A településen nincs polgárőrség, az egyetlen körzeti járőr pedig, aki szolgálatot teljesít, szerintük kevés lesz a bűnözés visszaszorításához. A város jegyzője, Szekeres András szerint a település nem alkalmas migránsok ellátására. Erről bővebben itt olvashat.

 

Tiltakozik a Jobbik is a Sormás határába tervezett ideiglenes befogadóállomás létesítése ellen – közölte a párt nagykanizsai szervezetének alelnöke szombaton.

 

Martonfán piknikezéssel tiltakoznak a település határába tervezett befogadóhely ellen. Betegségektől és a közbiztonság romlásától tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.