Egészségromboló a magyarok életmódja

A magas vérnyomás mellett a mozgáshiánynak és az egészségtelen életmódnak van a legnagyobb egészségromboló hatása.

Kuslits Szonja
2015. 08. 06. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas a krónikus és intenzív ápolást igénylő betegségek aránya a magyar társadalomban, minden harmincadik felnőtt küszködik valamilyen tumoros megbetegedéssel, és minden kilencedik cukorbeteg – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egészségi állapotra vonatkozó tanulmányából. A betegségek tekintetében jelentősek a társadalmi különbségek: az alapfokú képzettségűeknél a diabétesz kialakulása 50, a magas vérnyomásé 25, a légzőszervi panaszoké pedig 100 százalékkal magasabb arányban fordul elő, mint a felsőfokú végzettségűeknél.

Az összesített eredményekből jól látszik: az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, amely minden harmadik felnőttet érint, hatására pedig különféle szív- és érrendszeri megbetegedések is kialakulhatnak. A második helyen szerepel a dohányzás, ennek gyakorisága 2009-ig csökkent, ám azt követően – az elemzések szerint – a mérséklődés megtorpant. A 2014-es egészségfelmérésből már az derült ki, hogy a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik (ez 2009-ben 31 százalék volt), és valójában csak az alkalmi dohányzók aránya csökkent, a rendszeresen cigarettázók száma a kampányok és tiltó intézkedések ellenére sem változott. A fiatalabb korosztály körében még nőtt is a dohányzók aránya.

Egyre több túlsúlyos embert regisztráltak: a nemzetközi összehasonlítások szerint a magyarok között magasabb az elhízottak aránya más európai országokhoz képest, vagyis nagyobb arányban számíthatunk valamiféle egészségi problémára a testsúlyunk miatt. A társadalmon belül a felsőfokú iskolai végzettségűek engedik el magukat jobban – az Európai Statisztikai Hivatal 2009-es adatai alapján 55 százalékuk elhízott.

Az alkoholfogyasztást tekintve a publikált adatok alapján hazánk a magas fogyasztású országok közé tartozik – a 2014-es egészségfelmérésben a megkérdezettek 5,4 százaléka vallotta magát „nagyivónak”. Az egészségi állapotot feltérképező tanulmány szerint a túl kevés gyümölcsfogyasztás is erős kockázati tényező. De nem meglepő az sem, hogy a sportolás hiánya is az élbolyban szerepel.

 

A sorrendből egyértelmű: olyan hétköznapi dolgokkal is hihetetlenül sokat tehetnénk az egészségünk megőrzéséért, mint egy alma reggelire, vagy a lépcsőzés, mégis sokan választják inkább a süteményt és a liftet. Az egészségtelen életmód következménye, hogy hazánkban minden tizedik iskolás elhízott. A túl sok ülés sincs jó hatással a keringésre, egyre többeknél alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák is, amelyek a tizenöt év feletti magyarok megközelítőleg negyedét érintik. Ennek elkerüléséhez javasolt az életkornak és az egészségi állapotnak megfelelő rendszeres sportolás.

A KSH kiadványának adatai szerint a fertőző betegségek sem kímélték az országot: míg 2005-ben 501 ember halt meg ilyenek miatt, addig 2013-ban már közel kétszer annyian, 904-en. Ebben kiemelkedő szerepe lehet az antibiotikumrezisztenciának is, amely egyre több beteget érint. A gyógyszerekre érzéketlen fertőzések veszélyt jelentenek, ezek elkerüléséhez fontos, hogy csak valóban indokolt esetben szedjen a beteg antibiotikumot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.