Elvárásai vannak az Emminek

A humántárca magyarázza, miért kapott az Új Nemzedék Központ százmilliós likviditási támogatást.

2015. 08. 24. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban írtunk arról, hogy a 300 milliós adósságrendezési-likviditási segítségen túl 170 milliós működési támogatást és 56 milliós forráskiegészítést is kapott az Új Nemzedék Központ (ÚNK), ami azért is különös, mivel a kft. 2011 óta hárommilliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutott az Új nemzedék jövőjéért program megvalósítására. Ezt a hatalmas összeget tehát nemcsak fölélte, hanem a jelek szerint el is adósodott.

Az Emmi magyarázata szerint az egyszeri, terven felüli forráskiegészítésről azért döntöttek, mert tavaly megszűnt a kft.-nek a zánkai gyermek- és ifjúsági tábor üzemeltetéséből befolyó bevétele, s a korábban vállalt kötelezettségeikért a minisztérium kezességet vállalt. A tárca elvárja az ÚNK-tól, hogy szakmai feladatait alapfeladatként, másrészt fejlesztési célú pályázati projekteken keresztül lássa el. A hazai és uniós pályázatok sikeres pénzügyi lebonyolításához azonban megfelelő céltartalék kell, ennek előteremtéséről pedig az Emmi gondoskodik – derül ki a válaszlevélből. Hozzátették: az ÚNK tavaly ősszel kinevezett új vezetésének „szakmai hozzáértése” révén az Új nemzedék jövőjéért program több tízezer fiatalnak segíthet a pályaválasztásban, cselekvőkészségének, tehetségének, közösséghez tartozás iránti igényének kiteljesedésében.

Mint azt megírtuk, a hárommilliárd forintnyi uniós pénzből megvalósított program tavaly került át az egykori közigazgatási tárcától az Emmihez, amely azt egyből átvilágíttatta, és ennek eredményeként cserélte le az ÚNK vezetését. A 444.hu személyi összefonódásokról, indokolatlan pénzköltésekről írt az ügyben.

A Fidesz arra kéri az irányhatóságot, hogy gyorsítsa meg az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) vizsgálatát – közölte a párt tegnap az MTI-vel. A Fidesz arra reagált, hogy Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt: a szocialista párt felszólította Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy haladéktalanul oldja meg az ESZOSZ mintegy 2800 károsultjának ügyét. A Fidesz ezzel kapcsolatban azt írta: „a szocialisták mindig mások kárán akarnak élősködni, és segítség helyett csak hergelésre képesek.” Hozzátették, hogy az ESZOSZ uniós fejlesztési forrásokból hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az észak-alföldi régióban, szerződést is kötött velük, több hónapon át ki is fizette az alkalmazottakat, de az utóbbi időben nem. A szocialistákon kívül minden más szereplő abban érdekelt, hogy a program az eredeti vállalásoknak megfelelően befejeződhessen, és mindenki megtarthassa a munkáját – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.