Kilencezer lakásban még mindig nincs áram

A hétfői viharos, csapadékos időjárás miatt országszerte mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

MTI
2015. 08. 18. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vihar miatt a legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, ott ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete több mint ezer bejelentést kapott. A legtöbb esetben családi és társasházak, szállodák, közintézmények pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk. Kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották őket.

A víz számos bank, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét, mélygarázsát is elöntötte. A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt.

 

Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy tizenharmadik kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség.

A második kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a huszadik kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak, a harmadik kerületi Szépvölgyi úton pedig egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ami miatt öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

Az esőzések miatt kedd reggelre az Országos Bírósági Hivatal rendszerében informatikai problémák léptek fel, amelyek érintik az országos rendszerek működését, ezáltal az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartást is – közölte a hivatal sajtó- és kommunikációs osztálya.

 

Az érintett informatikai eszközöket szabályosan állították le, így adatvesztés nem következett be, a hivatal szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán.

A katasztrófavédelem kitért arra is, hogy a főváros több pontján trafóházakat is elöntött a víz, emiatt két tucat alállomás hibásodott meg. A leállás több mint negyvenhatezer fogyasztási helyen okozott fennakadást az áramszolgáltatásban. A szakemberek több helyen jelenleg is dolgoznak a helyreállításon.

Budapesten kívül Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.

Boross Norbert, az Elmű szóvivője elmondta: tizenhat helyszínen kilencezer lakásban továbbra sem kapcsolták vissza az áramot, ennek oka, hogy az érintett épületekbe továbbra is ömlik be a víz. Ezeken a helyeken nem elektromos hiba miatt nem tudják visszakapcsolni az áramot, hanem csőtörés, esetleg csatornadugulás miatt ömlik a víz, hiába szivattyúzzák.

Közölte azt is, hogy az érintett helyszínek, főként régebbi épületek nagy része Budapesten, a pesti oldalon található, de Miskolcon is vannak hasonló gondok.

Arra a kérdésre, hogy mikorra sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást mindenütt, azt mondta: nem tud konkrét időpontot mondani, de amint kiszivattyúzzák a vizet, néhány órán belül – a berendezések kitisztítása, kiszárítása után – vissza tudják kapcsolni az áramot.

A vihar és a heves esőzés miatt hétfőn mintegy negyvenezer háztartásban kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

Sok postahivatal nem tudott kinyitni a fővárosban kedd reggel, mert beázásokat, áramszünetet okozott az előző esti felhőszakadás.

A kárelhárítás folyamatos, azonban jelenleg a fővárosban még hat posta nem üzemel, helyettük a kijelölt fiókok várják az ügyfeleket – közölte Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta szóvivője. Várhatóan még kedden kinyitnak a még zárva tartó hivatalok is.

A Nyugati téri postán az utalványok, pénzküldemények, ajánlott és tértivevényes levelek átvétele az emeleten működik, és a posta kézbesítése is zavartalan, a hivatalhoz tartozó kézbesítési helyekre a kézbesítők rendben kimentek.

A Magyar Posta honlapja szerint a Nyugati téri posta részben üzemel, zárva van a hetedik kerületi Hársfa utcai, a József körút 37–39. szám alatti, a Múzeum körúti, az Andrássy út 53. szám alatti és a Hungária körút 50. számon található postahivatal.

Az özönvízszerű esőzések és következményei, valamint a következő napok várható időjárása miatt az 5próba Rióba szervezői úgy döntöttek, hogy a Kopaszi-gátra csütörtökre meghirdetett első kiemelt fesztivál megrendezését elhalasztják.

A Magyar Olimpiai Bizottság keddi közleménye szerint a rendezők a próbázók biztonságát és a teljesítéshez szükséges versenykörülmények garantálását szem előtt tartva döntöttek így.

Közölték továbbá, hogy a helyszínen péntektől vasárnapig sorra kerülő Ironman 70,3 Budapest rendezvény így sem marad 5próba Rióba nélkül, mert a Mini 5próba Rióba – ergométeres evezés, görgőpados kerékpározás, helyből távolugrás, ugrókötelezés és speed bounce – folyamatosan működik.

Az 5próba Rióba első kiemelt fesztiválja – úszással, kerékpározással, futással – augusztus 29-én Velencén, a Korzón lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.