Még a népligeti metróba is kerülhet mozgólépcső

Továbbra is folyamatban van a BKK üzletszabályának módosítása.

Lakner Dávid
2015. 08. 28. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is zajlik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) üzletszabályának módosítása – válaszolta megkeresésünkre a szervezet, hozzátéve: „Az ezzel járó munka során újragondoljuk a mozgólépcsők használatának rendjét is, alapvetően a biztonságos használatot szem előtt tartva. A végleges javaslatot a még szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások után tesszük majd közzé.” A módosításokról augusztus elején lehetett először hallani, amikor a szervezet honlapjára véletlenül kikerült az üzletszabály-tervezet, benne a babakocsisokra és a mozgáskorlátozottakra vonatkozó új irányelvekkel.

Akkor a Kettős Mérce számolt be róla: két felnőtt kísérő lenne szükséges a babakocsi mozgólépcsőn való szállításához, és ekkor is ki kellene venni a gyereket a kocsiból, utóbbit összecsukva szállítva a lépcsőn. A mozgáskorlátozottaknak, a babakocsival, vakvezető vagy nagy testű kutyával közlekedőknek a lifteket ajánlották a tervezetben, közölve, hogy ha van az is, azt kötelesek igénybe venni. De szerepelt a szövegben ez is: „a fent felsorolt személyek a mozgólépcső igénybevételéhez minden esetben kötelesek előzetes engedélyt kérni az állomási forgalmi személyzettől”. Továbbá „amennyiben az állomáson az igénybe vett lépcsőn felül egy lejt- és egy hegymeneti mozgólépcső üzemeltetése nem biztosítható, az utas kérését nem tudjuk teljesíteni”. Eszerint meg is tagadhatnák a metrón való utazást bizonyos utasoktól.

A tervezet nyilvánosságra kerülése után a BKK közölte, hogy „hibás munkaközi dokumentum került ki”, a szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások még hátravannak. A szervezet belső vizsgálatot is indított, hogy kiderüljön, miként került ki az internetre munkaközi dokumentum. Az ügyben rögtön megszólalt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is, aki Facebook-oldalán azt közölte: „A Budapesti Közlekedési Központ honlapjára – a BKK tájékoztatása szerint tévesen – kikerült üzletszabályzat tervezett módosítása kapcsán egyeztetést kezdeményeztem a budapesti Főpolgármesteri Hivatallal. A közösségi közlekedés szabályozásánál kiemelten szem előtt kell tartani a kisgyermekes családok és a fogyatékkal élők szempontjait a nyilvánvaló biztonsági előírások mellett. Fontos, hogy ebben az ügyben is meghallgassuk az érintetteket!”

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete megkapta az üzletszabály-tervezetet, a véleményét augusztus 12-én már el is küldte a BKK-nak – tájékoztatta az MNO-t a szervezet elnöke, Földesi Erzsébet. Mint mondta, szerinte a mozgólépcsőt használók számára az engedélyezés nem a megfelelő kifejezés, inkább segítségnyújtásról kell beszélni, „minden egyes ember el tudja dönteni, képes-e a mozgólépcső használatára”. Hozzátette: van, aki biztonsággal tudja használni saját felelősségre, míg máskor segítség szükséges. A szervezet fontosnak tartja, hogy ha egy mozgáskorlátozott a liftet meghibásodás miatt nem tudja használni, a lehető leghamarabb adják meg neki a tájékoztatást, hol tudja azt a legközelebb megtenni.

A liftekkel ugyanis gyakran van baj, ha egyáltalán vannak. Földesi elmondta: néhány napja a Keleti pályaudvarnál is le vannak állítva valamiért, így még a 4-es metrót sem lehetett a teljes vonalon liftek segítségével használni, miközben ez az egyetlen vonal, amely teljesen akadálymentes. A 3-as metró több állomásán mozgólépcső sincs: ilyen a Népliget is, ami nemcsak a mozgáskorlátozottaknak okoz problémát, hanem a buszpályaudvart bőröndökkel, csomagokkal megközelíteni szándékozóknak és az idősebbeknek is.

A BKV Zrt. viszont ennek kapcsán arról tájékoztatta az MNO-t, hogy hamarosan kedvező fejlemények várhatók. „Új mozgólépcsők építése az M3-rekonstrukció keretében várható. A frekventáltabb állomásokra történő új mozgólépcső telepítése is szerepel a tervekben, például a Népliget állomáson is” – írták. Ez szükséges lenne a babakocsival utazók számára is. Mint Földesi leszögezte: nemcsak egy szűkebb csoport számára fontos dologról van szó, sokaknak számítana a mozgólépcső építése, de a lifteket is elengedhetetlennek tartja.

A liftek kapcsán a BKV Zrt. arról tájékoztatta az MNO-t: „A liftek meghibásodása esetén is azonnal a legrövidebb időn belül elhárítjuk a hibát, mely túlnyomórészt az utasok nem megfelelő viselkedéséből következik be. Az M3-rekonstrukció a liftek fejlesztését is tartalmazza.”

De a rekonstrukció érinti persze a mozgólépcsők további felújítását is: „A metróállomásokon lévő mozgólépcsők emelt szintű karbantartása történik meg, a hibák javítása és a tervszerű karbantartások folyamatosan történnek a mozgólépcsőkön. Ezeket a munkákat külső független szervezet is egész évben folyamatosan ellenőrzi. Az idei évben elkezdődik a kis emelőmagasságú mozgólépcsők cseréje korszerűbb típusokra” – közölte lapunkkal a BKV Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.