Menekülttáborok a magyar határ közelében

Zűrzavaros állapotok, a túlzsúfolt menekültszálláson elégedetlen migránsok, akadozó orvosi ellátás – ezt tapasztaltuk az ausztriai Traiskirchenben.

Lukács Csaba (Traiskirchen–Bős)
2015. 08. 03. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drága autó érkezik Ausztria legnagyobb menekülttáborának, a traiskircheni befogadóállomásnak az utcájába, jól öltözött nő száll ki belőle. Nem könnyű a dolga, a különböző országokból érkezett migránsok, jellemzően fiatal férfiak, szorosan körbeállták a járművet. Ő angolul arról érdeklődik, vannak-e fiatal lányok a táborban, mert elsősorban rajtuk szeretne segíteni. Az autó másik oldalán ezalatt kinyitják a hátsó utasülés ajtaját, és elkezdik kipakolni az ott talált dolgokat. A nő határozottan rájuk szól, de késő – egy fiatal fiú elszalad a nagy tálca süteménnyel. Becsületére legyen mondva, szétosztja, mindenkinek azt kiabálva: „Only one” – vagyis egyet vegyenek belőle. Az osztrák belügyi tárca által működtetett befogadóközpont előtt kaotikus állapotok uralkodnak: rengeteg a szemét. Ha csomagot hozó személyautó érkezik – és ötpercenként jön egy –, az új tulajdonos szétválogatja az adományt, és amire nincs szüksége, azt egyszerűen ledobja a földre. Gyerekjátékok plüssnyulak, babák, kirakósok hevernek szerteszét.

Az 1903-ban átadott épületegyüttes császári és királyi hadapródiskolának épült több ingatlan összevonásával. Volt fiúnevelő intézet, politikai kiképző intézmény és 1945-től orosz laktanya is. Épp csak távozott az országból a szovjet hadsereg, amikor megtörtént a magyar forradalom, így évekig magyar menekülttáborként üzemelt, aztán jött a keleti tömb többi földönfutója. A város türelme az Európán kívülről érkező menekültek megjelenésével kezdett elfogyni: a tábor elviselhetetlenül megtelt, és a település lakóinak sokkoló kulturális különbségekkel kellett szembesülniük. A helyi hatóságok többször próbálták bezáratni tűzrendészeti és egyéb okokra hivatkozva, de nem jártak sikerrel: ma az 1400 férőhelyen hivatalosan is 4500-an vannak, de a valós szám a helyiek szerint jóval nagyobb lehet. A zsúfoltság ráadásul nem csökken – míg tavaly 28 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában (ebből kilencezret fogadtak el), a külügyminisztérium legújabb számítása alapján idén már 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.
A tizenkilenc hektáros területen rengeteg sátor van, és sokan alszanak a szabad ég alatt is. A bentlakók ehetetlen ételre és orvoshiányra panaszkodnak – azt állítják, a több mint négyezer embert egy osztrák orvos szolgálja ki, aki péntekenként pár órát van jelen. Állítólag a migránsok között többségben vannak a magasan képzett, diplomás emberek, de amikor az egyik, angolul jól beszélő afgántól megkérdezem, hogy a csaknem ötezer rászoruló közül az orvos végzettségűek miért nem vizsgálják meg a társaikat, csak legyint egyet. Az tény, hogy láthatóan nagy a zsúfoltság és sok a frusztrált ember – július végén csaknem háromszáz itt lakó tüntetett jobb elhelyezési körülményekért és az emberi jogaik tiszteletben tartásáért. A táborba bejelentkezett „ellenőrzésre” az Amnesty International jogvédő szervezet, és péntek este Erwin Pröll tartományi vezető bejelentette: az orvosi és higiéniai helyzet miatt zárlatot, vagyis felvételi stopot hirdettek az intézményben.

Szombat délután van, egy civil szervezet ételt kezd osztani az intézmény előtt, a rendőrség ezért lezárja a gépkocsiforgalom elől az utcát. Az önkéntesek nagyon nehezen birkóznak meg a feladattal – az emberek idegesek és türelmetlenek. Nem várjuk meg, hogy mi lesz az eredmény, de az utcában elszórt ételmaradékok azt jelzik, hogy a korábbi osztások nem sikerültek tökéletesen. A település polgármestere a Die Presse című osztrák napilapban pár napja arra panaszkodott, hogy egyre fokozódik a hangulat a városkában, a parkok és a játszóterek tele vannak migránsokkal, nagy a hangzavar, éjjel is nehéz a pihenés. Andreas Babler úgy véli, a helyiek együtt éreznek ugyan a migránsokkal, egyúttal azonban „nagyon haragszanak” a belügyminiszterre, aki a polgármester szerint „eljátszotta a települések bizalmát”.

A csallóközi Bős település lakóit az zavarja, hogy éppen innen, Traiskirchenből hoznának ötszáz menekültet, amíg azok menedékkérelméről a helyi, vagyis osztrák hatóságok döntenek. A magyar határtól nem messze lévő település vezetőjét nem kérdezték meg, amikor az osztrák és szlovák kormány erről döntést hozott – az osztrák belügyminiszter nem félt kimondani, hogy azért tennének át ötszáz migránst a Szlovák Műszaki Egyetem üresen álló épületébe, mert így olcsóbb az országának. A bősiek előbb petíciót fogalmaztak meg (ezt több mint háromezren írták alá az ötezer lelkes községben), tegnap pedig népszavazást szerveztek a kérdésről. A szlovák belügyminisztérium sajtószóvivője sietett kijelenteni, hogy a kormányt a népszavazás eredménye nem kötelezi semmire. Sajtóértesülések szerint a megállapodás értelmében már augusztusban idehoznak kétszázötven embert, hogy aztán szeptemberben még ennyien jöjjenek.

Vasárnap délelőtt érkezünk a vízerőmű melletti településre, az emberek a templomból nagy csoportokban mentek a helyi iskolába szavazni. A 4300 szavazásra jogosultnak erre a kérdésre kell válaszolnia: „Ellenzi ön ideiglenes menekülttábor létesítését Bősön a Szlovák Műszaki Egyetem épületében?” A referendumot nagyszámú osztrák, szlovák és magyar tévéstáb kíséri figyelemmel, de a voksolók nem nagyon akarnak nyilatkozni. Aki vállalja a kérdéseket, az arról beszél: igaz ugyan, hogy tizenöt évig már működött menekülttábor a településen [ezt hat évvel ezelőtt zárták be – a szerk.], de akkor jellemzően európai menekültek voltak, és velük nem volt semmi probléma. Most azt látják a sajtóban, a közösségi hálón és másutt, hogy az újonnan érkezők agresszívak, követelőznek, és ezért féltik a falujuk csendjét és biztonságát. – Ha az ausztriai körülményekkel is elégedetlenek, mi lesz velük itt? – teszi fel a kérdést valaki.

Fenes Iván polgármester lapunk kérdésére azt is sérelmezte, hogy a kormány kész tények elé állította őket, nem kérve ki sem az ő, sem a lakók véleményét a tervekről. A polgármester szerint várhatóan érvényes lesz a népszavazás – ehhez legalább a voksolásra jogosultak fele meg kell hogy jelenjen az urnáknál. – Tisztában vagyok azzal, hogy a referendum eredménye a kormányzati szerveket nem kötelezi semmire, ennek ellenére erkölcsi kötelességünk volt kiírni a népszavazást. Az eredmény tükrében a belügyminisztériumhoz, a menekültügyi hivatalhoz és az épület tulajdonosához fogok fordulni, megkérve őket, hogy respektálják a helyiek döntését.

Tegnap kora esti adatok szerint a népszavazáson részt vevők több mint 96 százaléka elutasította a tábor újranyitásának tervét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.