Milliárdokat kaptak, mégis eladósodtak

Hiába öntöttek hárommilliárd forintnyi uniós támogatást a pályaválasztási tanácsadást nyújtó Új nemzedék jövőjéért programba.

2015. 08. 15. 11:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félmilliárd forinttal támogatja az Új Nemzedék Központ (ÚNK) Kft.-t az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – derül ki a tárca honlapjáról. E szerint 170 millió forintot a cég idei évi működésének támogatására kapnak, 56 milliót kiegészítő támogatásként, 300 milliót pedig „a társaság 2013. november 1. óta felhalmozott adósságának és likviditási problémáinak rendezésére”. Mindez azért különös, mivel a kft., amelyet 2011-ben jelöltek ki az Új nemzedék jövőjéért program megvalósítására, már hárommilliárd forintnyi uniós támogatást kapott, amit a jelek szerint nemcsak teljesen felélt, hanem jelentősen el is adósodott. Kerestük az ügyben az Emmit és az ÚNK-t, ám napokkal ezelőtt feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

A program hivatalosan pályaválasztási tanácsadásról, az iskolából kikerülők támogatásáról szólt. Ennek érdekében honlap készült, országszerte húsz Új nemzedék kontaktpont jött létre, iskolai programokat, rendezvényeket szerveztek, kiadványok készültek. A kormány még 2011-ben döntött a program megvalósításáról, az uniós pályázat előkészítésére pedig Mihálovics Pétert, a közigazgatási tárca akkori miniszteri biztosát jelölték ki. A befutó végül az ÚNK, a közigazgatási minisztérium egyik cége lett. Az ÚNK akkori vezetője, Siklódi László Levente Veszprémben volt fideszes önkormányzati képviselő, s onnan ismerte Mihálovicsot, akivel korábban a megyei Fidelitast vezették.

Az ÚNK először 30,5 millióért készíttetett megvalósíthatósági tanulmányt, majd sorozatban folytak el a milliók tanulmányírásra, médiakampányra. A programhoz tartozó portál elkészítésével a Shortcut Communications Kft.-t bízták meg, amelynek ügyvezetője Kisfalvi Gábor, aki L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár kabinetfőnökének volt az üzlettársa. A munkáért 23,4 millió forint járt. Protzner András, a Fidesz-frakció jogi tanácsadója 8,82 milliót kapott szakértői munkájáért. Tavaly a projekt átkerült az Emmihez, amely azt átvilágíttatta. A 444.hu furcsa személyi összefonódásokat is említett. Az egyik nyertes cég ügyvezetője korábban együtt dolgozott Gál András Leventével, a közigazgatási tárca volt államtitkárával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.