Szovjetek után bevándorlók állomásoznak Kiskunhalason

Karszalagok hevernek a város határában. Ezek nem arra utalnak, hogy fesztivál volt itt. Hanem arra, hogy menekülttábor lesz.

Tompos Ádám
2015. 08. 08. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlanul nyugodtnak tűnik a csak Jenőként bemutatkozó félmeztelen taxis Kiskunhalas határában. A vastag aranyláncon méretes keresztet viselő sofőr rögtön kitalálta, hogy a városba telepítendő menekülttáborról kérdezzük. Ez van, és kész, feleli. Maga a helyszín egyébként pont a háta mögött húzódik: romos épületek, közöttük burjánzó bodzabokrok és eldobált ásványvizes üvegek, ez a volt szovjet laktanya területe.

Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy ide telepítenek majd befogadóállomást menekültek számára. A helyszínválasztás valószínűleg nem a véletlen műve: a szomszédban ugyanis működik már egy zárt gyűjtőpont, korábban ez az ingatlan is laktanyaként funkcionált. Jenő viszont szokatlanul barátságtalan lesz, mikor megkérdezzük: ugyan miért itt, a város szélén várakozik az összes kollégája? Tőmondatokban válaszol innentől kezdve, egy Béla nevű taxis azonban sokkal bőbeszédűbb, csak hát nekünk ront. Árt a média az ő üzletüknek, amikor azt terjeszti, hogy a menekültek tetvesek, betegek.

Senki nem ül be a kocsimba, ordítja Kiskunhalas közigazgatási határában. Megkérdezzük: maga ezek szerint szállít menekülteket, azért vannak hát itt. Béla erre elgondolkodik, és még indulatosabb lesz: arról kiabál, hogy neki a cigányokat is el kell szállítania. Szidalmazásunkba beszáll egy harmadik sofőr is, azt mondja, rossz helyen vagyunk, nem is lesz itt tábor, kérdezősködjünk erről a városban. A szóváltásnak egy készenléti rendőr vet véget, megkérdezi, van-e forgatási engedélyünk, majd továbbhajt.

Mi csak az út másik oldalára megyünk át. Itt már olyan lesz a táj, mintha fesztivált rendeztek volna a közelmúltban: eldobált ételmaradékok, üres üvegek, koszos ruhák hevernek a gazban, és színes karszalagok, rajtuk azonban nem az áll, hogy napi- vagy hetijegy, hanem hogy „szír – Szeged”, vagy „afgán – Röszke”.

A kerékpározó Lacitól és Zolitól ironikus és sommás véleményt kapunk a menekültekről: hát nagyszerű, hogy jönnek, pláne, ha úgy kezdik, hogy megerőszakolnak valakit a vonaton idefele. Ők egyébként tartanak attól, amit a kormány plakátjai hirdetnek, vagyis hogy elveszik tőlük a hulladékfeldolgozóban, illetve a szőlőben szerzett munkájukat. A taxisokat viszont nem féltik: a biciklisek szerint dupla felárért viszik be a menekülteket a vasútállomásra. Elmondásuk szerint az út ára nem olcsó: két kilométerért akár 10-15 eurót is elkérnek.

A boltosok pedig 210 forintért váltják nekik az eurót. Érdekes egy árfolyam, de hát ezt halljuk a város főterén akácvirágot söprő közmunkás nőktől. Ők nem örülnek, hogy várhatóan még több migráns érkezik. Lopni fognak meg rabolni, pláne azok, akik gyerekkel jönnek – mondják nagy egyetértésben, egymás alá adva a lovat. A pár sarokra lévő százforintos boltban a csak Marikaként bemutatkozó pénztáros viszont kollégáival és vevőivel szemben is a migránsok védelmére kel.

Kacsának tartja a hírt, miszerint a múlt héten kitörtek volna a menekültek a táborból, akiket a helyi hírportálok szerint úgy hurcolt vissza a rendőrség. Vevője épp tisztítószereket pakol a cekkerébe, mikor közli, hogy a menekültek bizony szemetelnek. Marika ellentmond neki: csak annyival több szemetet hagynak, amennyivel több ember jelenik meg egy helyen. Mikor a vevő kimegy, elmondja, hogy ő még játékot is vitt a gyerekeknek.

Egy ponton aztán átvált olyan elemző hangsúlyra, hogy ha becsuknám a szemem, azt hinném, hogy Nógrádi Györgyöt hallom: Marika abszolút megérti, ha az „iszlám besorozástól menekülve” egy egész falu összedobja a pénzt a fiatal fiúknak, hogy menjenek Európába szerencsét próbálni. Végül a kérdést belpolitikai síkra terelve közli, hogy a Orbán Viktornak inkább a saját menekültjeitől kéne félni, mert a miniszterelnök „akkor tudná meg, hogy hol lakik a Jóisten, ha a külföldön dolgozó magyarok mind hazatérnének. Na azoknak adjon munkát vagy segélyt”.

Kimegyünk Kiskunhalas főterére. Az összkép tipikusan olyan, mint egy mai magyar mezővárosé: térköves és parkos főtér, templom, tornyos városháza, kis multi és buszállomás a központban, nagy multi és vasútállomás a külvárosban. És hiába a gyűjtőpont, a szokások, meg a séta a vonathoz, migránssal itt nem találkozni. Talán ezért is kerekedik el a nyitott kockás ingében biciklijét toló László szeme, amikor a menekülttáborról kérdezzük. Hamar kiderül, hogy ő még a gyűjtőpontról sem hallott. A laktanyáról is azt kezdi el mondani, hogy ő bizony onnan ment nyugdíjba, századosként. „Hát tele van a mogyoróm, mert ezt a szép főteret szétrombolnák ezek az emberek, de hát ez az, hogy nem mondhatunk róluk rosszat, mert ők is emberek”.

A tornyos városházáról, mint a portán megtudtuk, épp a táborral kapcsolatos tárgyalásokról sietve távozik Fülöp Róbert polgármester. A kormánypárti településvezető egyáltalán nem látszik sem meglepettnek, sem feldúltnak a csütörtök esti bejelentés miatt. Mint mondja, Kiskunhalas mindig is komoly rendészeti hagyományokkal rendelkező város volt, valamint hangsúlyozza, hogy a befogadóállomás zárt lesz. Azt nem tudta megmondani, hogy mennyien érkeznek majd, de elmondta, hogy bízik abban, hogy a déli határzár jelentősen lecsökkenti majd a bevándorlók számát.

Szerinte nem fognak a migránsok nagyobb feszültséget okozni városban, egyedül a vasút jelenthet gondot, ahol Fülöp szerint sokszor az átszállásnál elkeverednek a menekültek. Dolgoznak azon is, hogy szeptemberre, mire a fővárosba tartó iskolajáratok beindulnak, ne jelentsen problémát a felutazó menekültek nagy száma, illetve terveikbe szerepel, hogy a korábbi Tesco-járattal szállítsák majd az utasokat a befogadóállomásról a vasúthoz.

A már emlegetett feszültségről kérdeznénk a pályaudvar dolgozóit és a MigSzol önkénteseit. Esetünk remekül illusztrálja a közhelyet, miszerint minden relatív. A neve elhallgatását kérő dolgozó például majd szívbajt kapott, amikor háromszáz afgán sátorozott a peronon, míg piros szívecskés névtáblájú önkéntes segítők szerint, ha sokan is jönnek a menekültek, ők mindig békésen várakoznak az állomáson. Ott, ahol emléktábla hirdeti, hogy 1989-ben innen kezdték meg magyarországi kivonulásukat a szovjet csapatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.