A déli határnál dőlt meg a melegrekord

A hajnali legmagasabb minimumhőmérsékleti rekordok után az országos napi melegrekord is megdőlt.

MNO
2015. 09. 17. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délutáni közleménye szerint az eddigi legmelegebbet ezen a napon Kaposváron mérték 1947-ben. Akkor 35 fokig melegedett a levegő. Most viszont a meteorológiai szolgálat Szeged külterületén lévő állomásán 36,4 fokot mértek, így ez az új szeptember 17-i maximum-hőmérsékleti rekord.

Az előrejelzés szerint pénteken és szombaton a Dunától keletre még többfelé mérhetnek 30 fok feletti hőmérsékletet. Aztán viszont a meleg légtömeg fokozatosan kiszorul a Kárpát-medencéből – tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat délelőtt azt közölte: a szeptember 17-re vonatkozó országos legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord „jócskán megdőlt”. Mostanáig ezen a napon 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen a leghűvösebb órákban is 23,6 fok volt.

Emellett több fokkal megdőlt a fővárosi minimum-hőmérsékleti rekord is. A korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra Budapest belterületen mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet – írta a meteorológiai szolgálat.

Augusztusban is megdőlt a melegrekord, ahogy idén minden hónapban, a meteorológusok szerint már nagyon valószínű, hogy 2015 felülmúlja a tavalyi rekordévet. Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) csütörtökön számolt be arról, hogy az elmúlt 135 évben, amióta az időjárási adatokat rögzítik, az idei augusztus volt a legforróbb. Korábban a júniusról és a júliusról is azt jelentették, hogy megdőlt a hónap melegrekordja. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.