Bezárásra érett a debreceni tábor

A jelenleg működő befogadótáborok kapacitása négyezer körüli, miközben kevesebb mint ezren vannak bennük, azaz a háromnegyed részük üres.

Szabó Zsolt–Markotay Csaba
2015. 09. 18. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most jött el az ideje a debreceni menekülttábor bezárásának – közölte tegnap lapunk kérdésére Lázár János. A kancelláriaminiszter a kormányinfón elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jelentést kért az ügyben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH). Hozzátette: minden regisztrált menekültnek kérelmük elbírálása idejére ellátást nyújt az állam, ugyanakkor szeptember 15. után nincs szükség ekkora kapacitásra. Végső döntés még nem született, de természetesen a Körmenden és Szentgotthárdon kialakított ideiglenes befogadóállomásokra sem lesz szükség hosszú távon – tette hozzá Lázár János. A debreceni tábor bezárása várható volt, hiszen Orbán Viktor kormányfő május közepén a városban jelentette ki először: az ottani menekülttábort nem fejleszteni kell, hanem bezárni.Lapunk érdeklődésére tegnap a BÁH pontos számokat közölt a táborok jelenlegi kihasználtságáról. Eszerint a Bicskén, Debrecenben és Vámosszabadiban lévő nyitott befogadóállomásokon, a Nagyfán, Szentgotthárdon és Körmenden kialakított ideiglenes pontokon, valamint a balassagyarmati közösségi szálláson a tegnapi adatok szerint 814-en voltak, miközben ezek kapacitása megközelíti a négyezret. A nyitott befogadóállomásokon júliusban a napi átlagos ellátotti létszám még 4514 ember volt, ez csökkent augusztusban 2543 főre, majd most, a jogszabályi szigorítások és a határzár után tovább mérséklődött.Korábban a kormány határozatot hozott arról, hogy a Baranya megyei Martonfán és a Zala megyei Sormáson is kialakítanak konténertáborokat, de ezekről a jelek szerint letett a kormány. A baranyai település polgármestere, Bosnyák András lapunknak tegnap üdvözölte, hogy „eljárt az idő” a tervezett táborok felett. Közölte, hogy vasárnapig lefújják a tiltakozóakciókat.A bevándorlási hivatalnál kérdésünkre elmondták, augusztus végéig csaknem 67 ezer ügyben hoztak döntést, ezek jelentős része az eljárás megszüntetésével zárult, mivel a menedékkérők időközben „ismeretlen helyre távoztak”, azaz elhagyták az országot. Most csaknem 95 ezer ügy van folyamatban, nagy részükben szintén meg kell szüntetni az eljárást. Az idén több mint 300-an részesültek a védelem valamilyen formájában, azaz kaptak menekült-, oltalmazott- vagy befogadottstátust – tájékoztatott a BÁH.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.