Brave Warrior 2015: megkezdődött a hadgyakorlat Győrben

Magyar és amerikai katonák keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán.

MTI
2015. 09. 17. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyakorlatot megtekintette Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Timothy J. Daugherty dandártábornok, az amerikai 4. Lövészhadosztály parancsnokhelyettese.A bemutató után Vargha Tamás arra emlékeztetett, hogy az elmúlt 16 évben, amióta Magyarország a NATO tagja, sok közös gyakorlaton vettek már részt a magyar katonák, akik mindent megtettek azért, hogy a képességeiket fejlesszék.Ahogy a katonai járművek sorban áthaladtak a mobil hídon a Mosoni-Dunán, képletesen Magyarország is átlépett egy folyón, mert a hadgyakorlatot magyar tábornok vezényelte – fogalmazott.Értékelése végén megköszönte a magyar katonáknak az elmúlt időszakban tett szolgálataikat. Közölte, hogy a katonák a családjuktól távol, az erejüket megfeszítve dolgoztak nemcsak a gyakorlaton, annak előkészítésén, hanem az ország déli határának megvédésén is.Colleen Bell szavai szerint Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között fontos és szoros a biztonsági együttműködés, s Magyarország erős, megbízható és lelkes partnernek bizonyult a mostani együttműködésben.A nagykövet rendkívül fontos mozzanatként értékelte a hadgyakorlatot. Úgy fogalmazott, hogy a NATO a béke, a biztonság és a stabilitás terén példás szerepet tölt be, és ennek a sikeres szövetségnek a munkáját folytatni kell.Timothy J. Daugherty dandártábornok – aki maga is részt vett a gyakorlaton – elmondta: az, hogy a katonák egy pontosan meghatározott időben együtt dolgoznak, annak a képességnek a bizonyítéka, amelyet a katonák és az országok a NATO-együttműködésben szereztek.A csütörtök délelőtt tartott bemutató során a magyar és az amerikai katonák együtt keltek át a Mosoni-Duna egyik győri szakaszán. A terület egy része a HM gyakorlótere, egy része a győri önkormányzaté.A magyar katonák miután biztosították a folyó két partját, befejezték egy pontonhíd építését, amelyen később hat szakaszban összesen ötven, amerikai katonákkal teli katonai jármű, köztük Stryker típusú harcjárművek keltek át. A művelet biztosításaként a légteret Gripenek biztosították.A gyakorlattal egy időben a péri repülőtéren az amerikai 173. Légimozgékonyságú Dandár és a HM 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj ejtőernyősei C–17-es Globemaster szállítógépekből ugrottak ki.A Magyarországon csütörtökön elkezdődött hadgyakorlat október 21-éig tart, a hat hét alatt Győr térsége után Újmajor és Várpalota térségében tartanak közös kiképzést és harcászati gyakorlatokat. A harcászati gyakorlaton összesen – de nem egy időben – hat nemzet több mint ezerkétszáz katonája vesz részt Magyarországon. A legnagyobb létszámban, mintegy ötszázan az Európában állomásozó amerikai haderő alegységeitől érkeztek katonák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.