Európai erő létrehozását sürgeti Szijjártó

A miniszter szerint megdöbbentőek és bizarrak azok a nyilatkozatok, amik megfogalmazódtak a Röszkén történtek után.

MNO
2015. 09. 17. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nincs egyedül, a szolidaritás az EU egyik fontos alapelve – jelentette ki a Szijjártó Péter külügyminiszterrel és Pintér Sándor belügyminiszterrel tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitrisz Avramapulosz menekültügyi biztos csütörtök délelőtt. Mint mondta, közösen kell dolgozni az EU külső határai megvédésének érdekében. Megjegyezte: nem mindig értenek egyet a Magyarország által alkalmazott módszerekkel, a „falak” ideiglenes megoldást jelentenek, mert azt a célt szolgálják, hogy más irányba tereljék a bevándorlók áramlatát. Nincs olyan fal, amelyen ne lehetne átmászni, és nincs olyan tenger, amelyen ne lehetne átkelni, ha az ember erőszakkal néz szembe – fogalmazott. Azt mondta, akinek szüksége van rá, annak nemzetközi védelmet kell nyújtani, ez keresztényi kötelesség is.Szijjártó Péter szerint bizarrok és megdöbbentőek azok a nemzetközi nyilatkozatok, amelyek megfogalmazódtak a Röszkén szerdán történtek után. Szerinte ezzel sokan olyanok oldalára álltak, akik kövekkel dobálták a magyar rendőröket órákon át, és ezeket az embereket bátorítják hasonlókra az efféle mondatokkal. „Felelőtlen nyilatkozatokkal tele a padlás” – mondta. Kijelentette, hogy ilyen agresszív embereket soha nem fognak Magyarországra beengedni. Szijjártó kifejtette, hogy masszív népvándorlásról van szó, és míg Irakban hétmillióan, addig Szíriában több mint 12 millióan szorulnak humanitárius segítségre. A külügyminiszter szerint a közös menekültügyi rendszer nem volt felkészülve – bár nem is lehetett – a népvándorlásra, arra, hogy egyszerre érkeznek menekültek és gazdasági bevándorlók, köztük olyanok, akik elutasítják a nemzetközi jogszabályokat és az együttműködést. Úgy látja, elhúzódó válságról van szó, amelynek kimeríthetetlen tartalékai vannak, emberek több tízmilliós nagyságrendjéről van szó.Két javaslatot fogalmazott meg Szijjártó: elsőként, hogy az EU hozzon létre olyan európai erőt, amely képes Görögország határait megvédeni. Mint hozzátette, készen állnak, hogy rendőröket, katonákat és pénzt adjanak erre, „itt lenne értelme kvótának”. Másrészt szerinte a háborús zónákból menekülők érdeke, hogy hazájukhoz a legközelebb maradjanak, ezért át kell vennie Európának a török, libanoni, jordán és iraki menekülttáborok finanszírozását, és ha kell, jöjjenek létre új táborok is.Pintér Sándor belügyminiszter is arról beszélt, hogy közös európai válaszra van szükség, azt pedig nem szabad megengedni, hogy az európai emberek szabad mozgása veszélybe kerüljön.Dimitrisz Avramopulosz a sajtótájékoztató után látogatást tesz a bicskei befogadóállomáson Pintér Sándor belügyminiszterrel és Végh Zsuzsannával, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójával együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.