Gondok a százmilliós hőkamerák körül?

A legfőbb gond kezdetben a nem megfelelő szoftver volt, ugyanakkor maguk a kamerák is hagytak kívánnivalót maguk után.

2015. 09. 15. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrségi forrásaink szerint a nyertes ajánlattevőtől, a Milipol Zrt.-től úgy vette át a rendszert idén az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy az azóta sem működik megfelelően. Ennek ellenére a több száz milliós vételárat kifizették. A legfőbb gond kezdetben a nem megfelelő szoftver volt, ugyanakkor maguk a kamerák is hagytak kívánnivalót maguk után. Az uniós pályázat kiírása szerint a legfontosabb bírálati szempont az ár volt, és e téren vitathatatlanul a Milipolé volt a legjobb ajánlat. Ám piaci forrásaink arra hívták fel a figyelmünket, hogy ezek a kamerák nem véletlenül voltak ennyire „olcsók”: jóval kevesebbet is tudnak, mint a kategória legjobbjai.De akármennyibe is került, szerintük az igazi botrány, hogy 373 millióért egy nem megfelelően működő rendszert vásárolt a rendőrség. Forrásaink úgy tudják, a rendőrség azért vette át mégis a kamerákat, mert ha új eljárást írnak ki, akkor valószínűleg elbukták volna az uniós támogatást. A szóban forgó nappali és hőkamerák egyébként két hatalmas toronyszerkezetre kerültek rá, és – ha megfelelően működnek – akár tíz kilométerre lévő embereket is észlelnek.A Milipol nem válaszolt kérdéseinkre. A rendőrség válasza pedig nem a mohácsi hőkamerákra vonatkozott, hanem a déli határnál 2007 és 2013 között, 1,5 milliárd forintból kiépített, tizenkét toronyból álló hőkamerarendszerre.Ismeretes, a Milipolt az MSZP– SZDSZ-kormányok idején még Combat Kft.-nek hívták, és MSZP-közelinek tartották. A kormányváltás után Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter a korrupcióval összefüggésben beszélt az egyik általuk elnyert tenderről. A cég röviddel ezután nevet változtatott, és tavaly óta tarolnak a rendőrségi, honvédségi beszerzéseken. Még a parlamenti őrségnek is ők szállíthattak sokkolókat, gázspray-ket és bilincseket. A Milipol tulajdonosa az alvilági leszámolás áldozatául esett Fenyő János egykori munkatársa, Székely Herbert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.