Leterhelt segélyszervezetek

Több millió forintot emészt fel a menekültek ellátás. Fárszi, pastu és urdu tolmácsok is segítenek.

Velkei Tamás
2015. 09. 03. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elején kapcsolódott be az Ökumenikus Segélyszervezet a Magyarországra tömegesen érkező migránsok ellátásába, a segítségnyújtás eddigi értéke megközelíti a 10 millió forintot – tudtuk meg Gáncs Kristóftól, a szervezet kommunikációs igazgatójától. Mivel a segélyszervezet az eddig igénybe vett adományokon túl nem rendelkezik más hazai forrásokkal, az ACT Alliance nemzetközi segélyszervezeti szövetség egyetlen magyar tagjaként forrásigényt nyújtott be a közösséghez. A megcélzott összeg 500 ezer dollár. Az ökumenikusok a kezdetektől fogva a befogadóállomások támogatására koncentrálnak, a nyár közepén egymillió forint értékben adtak át gyermekételeket, -ruhákat és higiéniás csomagokat a nagyfai befogadóállomáson tartózkodó családoknak. Ezt a segélyakciót a Magyarországi Evangélikus Egyház ugyanekkora összegű felajánlása tette lehetővé.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSz) kommunikációs vezetője közölte: eddig még nem összesítették költségeiket, egyelőre saját forrásaikból fedezik a kiadásokat, de miután jelentős mennyiségű gyógyszert, kötszert, higiéniai terméket és pelenkát használnak fel, ilyen adományokat köszönettel fogadnak. Az MMSz egészségügyi ellátást nyújt a Magyarországon áthaladó menekülteknek. Orvosaik és segítőik minden este – beleértve a hétvégéket és az ünnepnapokat is – felkeresik azokat a helyszíneket, ahol a menekült családok nagy számban gyűlnek össze, és ellátják a segítségre szorulókat. Eleinte Szegeden és Győrben, később már a Keleti pályaudvaron is nagy szükség volt munkájukra. Minden este több száz ott éjszakázó menekülttel kerülnek kapcsolatba, közülük többtucatnyi embernek nyújtanak egészségügyi ellátást. Az önkéntesek felkutatják a beteg, lázas, sérült gyerekeket, felnőtteket. A súlyos eseteket mentővel kórházba szállíttatják, ez heti 2-5 esetet jelent. A betegek többsége nem beszél angolul, a rendelést fárszi, pastu, urdu vagy arab nyelven beszélő önkéntes tolmácsok segítik.

Fárszi és francia tolmács a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) munkáját is segíti. – A nagy létszámú, a debreceni befogadóállomásra érkező menedéket kérők, oltalmazottak körében jelentős az igény az egészségügyi protokoll-ellátásra, valamint az alapvető gyógyászati, gyógyszerészeti készítményekre. Augusztustól nyújtunk nekik orvosi segítséget – mondta Szabó Dominika kommunikációs vezető; az állomáson jelenleg 60-65 különböző országból érkezett, 1600-1800 személy él ideiglenesen. Az MRSZ vállalta, hogy általános orvosi ellátást, nőgyógyászati szakellátást és alapgyógyszereket is biztosít a tábor lakói számára, heti egy alkalommal. Ghyczy Gellért, a Baptista Szeretetszolgálat módszertani munkatársa közölte: a szervezet május óta szintén segíti a már oltalmazott, vagy menekültstátussal rendelkező családokat és egyedülállókat, akiknek szállást is biztosítanak. A krízisellátáson túl adományokat is kaphatnak a pályaudvarokon és a befogadóállomásokon tartózkodók. Kiskunhalasra a nyáron élelmiszert, pelenkát, gyermekhigiéniai cikkeket szállított a szervezet, és további 200 ezer forintot biztosítottak élelmiszerköltségekre, a településen működő őrzött szálláson tartózkodók ellátására. Segítették a szegedi vasútállomáson dolgozó önkénteseket is, ahová negyedmillió forint értékben juttattak el csomagokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.