Nem fejeződött be a bizonyítási eljárás a vádmódosítás miatt

Kevés az esély arra, hogy ebben az évben ítélet születhet.

MTI
2015. 09. 17. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Homonnai János, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze a tárgyaláson egyes vádlottak esetében kiterjesztette a vádat, több vádpontot pontosított. Kádár András, Hagyó Miklós elsőrendű vádlott védője a büntető eljárásjog vonatkozó rendelkezése értelmében kérte, hogy kapjon nyolc napot a védelem a vádmódosítás tanulmányozására. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró szeptember 29-ére elnapolta a tárgyalást, ezért nem kezdődik meg 22-én az ügyészi perbeszéd. Homonnai János ügyész egy egységes szerkezetbe foglalt vádat ismertetett, amely szerint a jogi minősítés összességében nem változott.Az első vádpont, amely a Hagyó Miklós elsőrendű vádlott vezetésével működtetett bűnszervezet tevékenységét mutatja be, annyiban változott, hogy a kilenced- és a tizedrendű vádlottak végrehajtották a BKV Zrt.-t hátrányosan érintő utasításokat, de az összehangoltan és szervezetten működő csoportról nem volt tudomásuk.A vádhatóság képviselője a vádpontok döntő többségét kis mértékben módosította, több esetben a vádlottak javára. Például abban a vádpontban, amely szerint Hagyó Miklós elsőrendű vádlott kétszer 15 millió forint átadásra kötelezte Balogh Zsolt negyedrendű vádlottat, csak az egyik 15 millió forint átadásának kényszerítésével vádolja az egykori szocialista főpolgármester-helyettest.Homonnai János ügyész egyes vádpontokban részletesebben és pontosabban taglalta a vádlottak tevékenységét, több esetekben lecsökkentve az általuk okozott kár nagyságát. A módosított vád szerint, a vádlottak által okozott kár összege így is meghaladja az egymilliárd forintot.Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a per további tárgyalási napjait attól tette függővé, hogy a következő tárgyalási napon a védelem előterjeszt-e bizonyítási indítványt. Ha ilyen védői előterjesztés lesz, akkor arról először dönteni kell a törvényszéknek.Az ügyészi perbeszéd, amelyre négy napot kért Homonnai János, később kezdődik. A védői perbeszédek az ügyészi perbeszéd befejezése után egy hónappal kezdődnek, így már nagyon kevés az esély arra, hogy ebben az évben ítélet születhet a perben.Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008. augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.