Simicska: Nyerésre áll a jogállam

A Közgép tulajdonosa szerint bizonyos területeken még működik a jogállam.

2015. 09. 18. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örül a Közgép tulajdonosa annak, hogy bizonyos területeken a dolgok úgy működnek, ahogyan egy jogállamban működniük kell. Simicska Lajos ezt tegnap annak kapcsán nyilatkozta a Klubrádiónak, hogy szerdán a bíróság felfüggesztette a cég kizárását a közbeszerzésekből. Magyarország egyik legjelentősebb építőipari cégének tulajdonosa egyébként a Klubrádió riporterétől értesült a bíróság döntéséről. Szerinte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) korábbi határozata nonszensz volt, és úgy látja, a testület „jogon kívüli” eszközökkel, „egy politikai akció részeként”, „bosszúból” zárta ki a Közgépet. Simicska Lajos úgy vélte: már csak ezért is meglepő, ám örömteli és üdvözlendő a bíróság „megfelelő” döntése. Arra a kérdésre, kiszámolta-e, hogy február óta (amikor Simicska Lajos élesen bírálta a miniszterelnök politikáját, s emiatt a kormány bojkottot hirdetett a nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó médiumok, így lapunk ellen is – a szerk.) mennyi vesztesége volt a Közgépnek, azt válaszolta: „Nem, őszintén szólva nem számoltam ki semmit.”

„Ha az ember bizonyos döntéseket hoz az életéről és az irányvonalról, meg amit kell csinálni, akkor azt nem feltétlenül milliárdokban méri.” A riporter kérdésére, hogy tapasztalt-e az azóta eltelt időszakban nyomást, a Közgép tulajdonosa azt válaszolta: üldözik a cégeit, és az sem kizárt, hogy be fogják perelni. Arról is beszélt, hogy zsarolást is tapasztalt, a munkavállalóit pedig „fenyegetik, hívogatják”. Azonban összességében nincs meglepve, mivel „ezt várta tőlük”. Hogy kire vonatkozott az, hogy „tőlük”, Simicska Lajos nem fejtette ki bővebben. A Klubrádió riportere arra is rákérdezett, őt személyesen érte-e támadás, amire a nagyvállalkozó azt felelte: nem történt ilyen.

Simicska Lajos tegnap az Indexnek is nyilatkozott a bíróság szerdai, a Közgépnek kedvező döntéséről. Az internetes lapnak azt mondta: meglepte, hogy Magyarországon „még mindig jogállam van”. Ugyanakkor hozzátette: jogászként nem volt kétséges számára, hogy a Közgép nyerni fog. A nagyvállalkozó a rövid interjú végén úgy fogalmazott: „ha Magyarországon tényleg jogállam van, tartsa magát mindenki a jogi keretekhez, mert ha egyszer kikerülnek a hatalomból, az ügyeiket számon fogják rajtuk kérni. Aki megpróbál átlépni a jogszabályokon, és ezt én most számos esetben megtapasztaltam, azoknak el fog jönni az igazság pillanata, és börtönben fognak megrohadni.”

Mint arról már beszámoltunk, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdán úgy döntött, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. az idő alatt is indulhat közbeszerzési eljárásokon, amíg tart a peres eljárása a KDB-vel. Az építőipari társaság azért fordult a bírósághoz, mert a gönyűi kikötő korszerűsítésére kiírt tender kapcsán a KDB három évre minden közbeszerzési eljárásból kitiltotta. A döntőbizottság azzal indokolta a döntését, hogy bár a Közgép pontatlan adatokat adott meg a munkavégzéshez szükséges két hajó paramétereiről. Ezt a KDB szándékos csalásnak minősítette, noha a hivatalos okmányok szerint mindkét hajó fedett fedélzete meghaladja az elvárt méretet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.