Szijjártó: Horvátország alkalmatlan a schengeni tagságra

Baranya és Somogy megyére is kiterjeszti a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

RZ
2015. 09. 17. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a mai nap eseményei bebizonyították, hogy Horvátország alkalmatlan a schengeni övezethez történő csatlakozásra, az erre történő felkészülés pedig évekbe fog telni. Nehezményezte, hogy déli szomszédunk a hozzá érkező migránsok szabályszerű ellátása helyett továbbküldi azokat hazánk, illetve Szlovénia irányába. Ismert, csütörtök délután a migránsok több csoportja is átkelt a horvát–magyar határon.Szijjártó kiemelte: noha a horvát miniszterelnök az utóbbi egy hétben folyamatosan hazánkat kritizálta, Horvátországban az ellátórendszer a migránsok tömeges érkezése utáni első nap összeomlott, a hivatalos szervek pedig elveszítették az ellenőrzést a folyamatok fölött. A miniszter szerint, ha a horvát kormányfő nem Magyarország méltatlan rágalmazásával töltötte volna az idejét, az utóbbi egy hétben országa felkészülhetett volna a migránsok fogadására.„Itt az idő a képmutatás és a kettős beszéd lezárására, és hogy a tettek és szavak egy irányba mutassanak” – közölte Szijjártó. Tájékoztatott, hogy csütörtökön bekérették Horvátország budapesti nagykövetét, és világossá tették, hogy szerintük elfogadhatatlan déli szomszédunk eljárása.Megerősítette, hogy fizikai határzárat emelnek a horvát határ azon részeire, ahol az indokolt.Szijjártó azt is elmondta, hogy pénteken Belgrádba utazik szerb kollégáival tárgyalni, és demonstrálni, hogy a migrációval kapcsolatban nem kétoldalú problémáról van szó, hanem egy európai kihívásról. Szerinte egyébként az utóbbi időszak jó szerb–magyar viszonya miatt nem lett az utóbbi napok eseményeiből komolyabb vita.Ismert, a kormány korábban tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet rendelt el a migráció által leginkább sújtott, Szerbiával határos megyékre, a napokban pedig lezárta a szerb–magyar határt. A migránsok a határzár miatt szerdán összecsaptak a magyar rendőrséggel a horgosi határátkelőnél, könnygáz és vízágyú is „előkerült”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.