2006. ősz: elmarasztalt rendőrök

Az egykori Rebisz két munkatársa valótlan tartalmú jelentést írt.

2015. 10. 17. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt fejenként 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön két rendőrt a 2006. őszi rendőrterrorral összefüggésben. A másodfokú, jogerős ítélet szerint az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) bevetési csoportjának két munkatársa, G. Csaba és N. László 2006. október 23-án valótlan tartalmú jelentést írt egy férfi előállításáról, akit a Fidesz fővárosi nagygyűlésének közelében, a Károly körúton fogtak el. Az intézkedés brutalitására jellemző, hogy a már megbilincselt Fábián Gábor ujját a két rendőr felettese, Vágó László eltörte, egy ismeretlen egyenruhás pedig a szárkapocscsontját zúzta szilánkosra. A hamis tartalmú jelentésben a két vádlott azt állította, hogy Fábián lázította a tömeget, szitkozódott, akadályozta a tömegoszlatást.

Egy videofelvétel tanúsága szerint viszont a sértett csendesen, nyugodtan állt az út szélén, senkit sem lázított. Bár az elsőfokú ítélethez képest a törvényszék nagyobb pénzbüntetést szabott ki (100 ezer helyett 300 ezer forintosat), nem fokozta le a rendőröket.

Ismert, G. Csaba volt az egyetlen olyan rendőr, aki 2006. őszével kapcsolatban terhelő vallomást tett felettesére. Igaz, ehhez az is kellett, hogy első fokon őt ítélték szabadságvesztésre az ujjtörés miatt. A másodfokú eljárásban G. Csaba bejelentette: nem ő, hanem Vágó László követte el a bűncselekményt. Így végül felettesét egy év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték. A Vágó László által vezetett rendőri osztagot terheli felelősség Révész Máriusz (Fidesz) és az azóta elhunyt Móczár István öttusázó összeverése, több ember megvakulása és egy vak fiatalember nyakon lövése miatt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.