Elhunyt Göncz Árpád

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké. Az egyik legnépszerűbb politikusunk tíz évig volt hivatalában. A hazai politikai pártok részvétüket fejezték ki a halálhír kapcsán.

MNO
2015. 10. 06. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Göncz Árpád 1922. február 10-én született Budapesten, a Bors utcában nevelték nagyszülei. Jeles érettségije után 1939-től az Országos Földhitelintézetben gyakornokoskodott, ezzel egy időben a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán tanult, ahol 1944-ben diplomát szerzett. A világháború végén besorozták katonának, de 1945-ben megszökött a Németországba vezényelt hegyivadász pótzászlóalj csapatából. Ezt követően többször is szovjet fogságba került, ahonnan mindannyiszor meg tudott szökni.

1945-től a Független Kisgazdapárt tagja volt, kezdettől az ifjúsági szervezet elnöke, a „nagyoknál” pedig parlamenti titkárként, majd főtitkárként tevékenykedett, egészen a párt feloszlatásáig. Ezt követően hegesztőként és csőlakatosként vállalhatott munkát, de 1952-től négy éven át már ismét az iskolapadban ült, a gödöllői agráregyetem hallgatójaként.

Az 1956-os forradalmi események után részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom által benyújtott memorandumok elkészítésében. 1957-ben segített Nagy Imre „A magyar nép védelmében” című kéziratát külföldre juttatni. Májusban letartóztatták, és 1958. augusztus 2-án a Bibó-per vádlottjaként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a fellebbezés lehetősége nélkül. 1960 márciusában részt vett a váci éhségsztrájkban. 1963-ban amnesztiával szabadult, ennek körülményei máig nem tisztázódtak minden kétséget kizáróan. Ezután megpróbálta befejezni a gödöllői egyetemet, de nem tehette. 1965-től folyamatosan szak- és műfordítóként, íróként tevékenykedett.

1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd az SZDSZ alapításakor tűnt fel, kezdettől a párt ügyvivője volt, később az Országos Tanács tagja. ’56-os elítéltként a Történelmi Igazságtétel Bizottságnak is tagja lett, majd alelnöke. A rendszerváltozás éve a Magyar Írószövetség elnökeként érte.

Az első szabad választáson országgyűlési képviselői mandátumot szerzett, az első nyáron ő volt a parlament elnöke és ideiglenes államfő egy személyben, majd miután az Antall–Tölgyessy megállapodás értelmében e két pozíciót szétválasztották, ő lett a köztársaság első elnöke. Mandátumáról lemondott, párttagságát megszüntette.

Ötéves ciklusa után újabb öt évre kapott bizalmat már a Horn-kormány idején. Visszavonulása után Budapest, majd Százhalombatta díszpolgára lett. Több egyetem díszdoktorává is tette. 90. születésnapját több százan ünnepelték a háza előtt, a 2012-ben (az MNO ott volt) – első ízben – megjelent hivatalos életrajzot a koreai Kim Deszun írta, előszavát Václav Havel, régi cseh „kolléga”.

Göncz Árpád műfordítói munkásságához kötik A Gyűrűk Urát (2002 óta a Magyar Tolkien Társaság tiszteletbeli elnöke volt), de az Ernest Hemingway-, Agatha Christie- és John Updike-regények is az ő keze alól kerültek ki először magyarul. Írói munkásságát 1983-ban József Attila-díjjal jutalmazták, eddig két regénye és két színműve volt ismert.

...a Országgyűlés tavaszi ülésszakán Göncz Árpád köztársasági elnök a parlament elé terjesztette a közkegyelem gyakorlásáról szóló törvényjavaslatot. A törvénynek aktualitást adó taxisblokádnak országosan több százezer résztvevője volt, akik a hatályos törvények alapján bűncselekményeket követtek el, mivel a tüntetést nem jelentették be 72 órával annak kezdete előtt, illetve közérdekű üzem működését bénították meg. A közkegyelemről szóló törvény megalkotásával az állam lemondott a felelősségre vonásról.

Az elégedetlenségi mozgalomba bekapcsolódtak a pártok is: az ellenzékben lévő SZDSZ politikusai a barikádokon szónokoltak, az MDF pedig a kormány melletti szimpátiatüntetést szervezett. Az ellenzékben lévő Fidesz frakcióvezetője, Orbán Viktor a háromnapos válság után a parlamentben elmondott beszédében úgy fogalmazott: hazudott a kormány, mivel még a bejelentés előtt is tagadta, hogy áremelésre készül.

Göncz Árpád halálhíre kapcsán a magyarországi politikai pártok és neves személyiségek is részvétüket fejezték ki:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.