Kerítésprojekt: furcsa eljárással áramlott a pénz

Úgy nyert a legalacsonyabb árajánlattal a HM EI, hogy nem is volt több ajánlat.

MNO
2015. 10. 13. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban és szeptemberben a kormányzat rendkívüli intézkedésekkel és pénzekkel szállt szembe a bevándorlási nyomással. A miniszterelnök a gyorsaságot tette a legfontosabb szemponttá, ezért az apparátus nem figyelt minden apró részletre. Azóta sem ismert például, ki rendelte el, hogy dupla kerítés épüljön az ország déli határán, és az sem, hogy a védelmi beruházás során pontosan mire és mennyi pénzt költöttek – írja az Index.

Augusztus elején Tuzson Bence Fidesz-szóvivő még azt nyilatkozta, hogy a határzár építésének közvetlen költsége alig lépi majd át a hárommilliárd forintot, nem sokkal később viszont már 11, sőt 20 milliárd forintos keretről is szó esett. Jelenleg csak egyetlen biztos pénzügyi adat áll rendelkezésre: a keretből az állami tulajdonban lévő HM EI-nek kétmilliárd forintot ítéltek oda.

A cég augusztus 2-án kapta meg a megrendelést, de már július végén ingyenmunkaerőt toborzott a kerítés építéséhez, akkor, amikor még szerződése sem volt. A Szegedma.hu tudósítása szerint a cég munkatársai július 30-án már Csongrád megyében voltak, olyan képzettséget nem igénylő feladatokra kerestek közfoglalkoztatottakat, mint a növényirtás, a fakivágás, a talajmunka és az anyagmozgatás.

Az Index cikke kitér arra is, hogy a HM EI bevonása érdekében módosítani kellett a belügyi és honvédelmi közbeszerzések lebonyolítását szabályozó kormányrendeletet. A módosítást egyetlen nap alatt készítették el, augusztus 1-én már hatályba is lépett. A sürgősségre hivatkozva még aznap kiírták a a versenyt kizáró, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást, és meg is küldték a cégnek. A cég még aznap megnyerte a tendert, és augusztus 2-án megkötötték az 1,93 milliárd forintról szóló szerződést. Az állt benne, hogy a cég ajánlatát a „legalacsonyabb ellenszolgáltatás szempontja szerint” bírálták el, viszont más ajánlattevő eleve nem is volt.

A tárca államtitkára, Dankó István minden oldalról benne volt a HM EI megbízásában: ő volt a kerítésprojekt végrehajtásáért felelős kormányzati munkacsoport vezetője a Honvédelmi Minisztériumban, valamint ő felügyelte a beszerzést végrehajtó Beszerzési Hivatalt is. De ő volt a versenyeztetés nélkül tendergyőztessé váló HM EI igazgatótanácsának elnöke is. Dankó a céges másodállásáért havi 500 ezer forintos díjazásban részesül.

A minisztérium az Indexet arról tájékoztatta, hogy Dankó többoldalú szerepvállalása nem jelent összeférhetetlenséget, mert „a jogszabályok erre lehetőséget adnak”. A HM-ben a „legalacsonyabb ár” alapján kiválasztott HM EI szerződésében bruttó 10 795 forintot óradíjjal számoltak a kerítésdrótfonatok kerítésoszlophoz rögzítésért és 24 130 forinttal egy szárzúzóval végzett bozótirtási munkaóráért, a gépekkel végzett munkák pedig a 100 ezres óradíjat is túlléphették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.