Ötvenhat hőseire emlékezünk

A fővárosban korhű villamosok is közlekednek majd. Orbán Viktor és Áder János külföldön lesz.

2015. 10. 22. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délután három órakor Simicskó István honvédelmi miniszter a budapesti Műegyetem aulájában idézi fel a forradalom kitörése előtti nap történéseit. Utána fáklyás felvonulás indul a Bem-szoborhoz. Holnap délelőtt 10 órakor a Parlamentnél Magyarország lobogójának katonai tiszteletadás melletti felvonásával kezdődik a nemzeti ünnep programsorozata. Utána a Nemzeti Táncegyüttes ad emlékműsort a Kossuth téren, majd táncház várja az érdeklődőket. Az Országházban bárki ingyenesen megtekintheti a Szent Koronát. A Terror Háza Múzeumba is térítésmentes lesz a belépés. Közben a Várban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum családi napot tart. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében, a Pagodában történelmi sétára hívják az emlékezőket, akik a Szabad Magyar Rádió címeres kitűzőjét kapják ajándékba. Az épületnél kiállítanak egy korabeli szovjet T–34-es szovjet harckocsit.

A Budapesti Közlekedési Központ is készült az ünnepre: a 2-es, a 4-es és a 6-os villamos vonalán az október 23-i és a következő hétvégén is korhű villamosok közlekednek majd óránként, amelyeken bárki ingyen utazhat, a megállókban pedig különleges installációkkal idézik fel a forradalom eseményeit. A Szent István-bazilikában este nyolc órától Verdi Requiemje csendül fel.

Október 23-án fideszes polgármesterek és politikusok részvételével a fővárosban és országszerte számos rendezvény lesz. A II. kerületi Széna téren Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt fideszes polgármester tart ünnepi beszédet. A Jobbik a Corvin közben ünnepel, ahol Vona Gábor pártelnök mellett felszólal a Corvin köz néhai legendás parancsnokának, Pongrátz Gergelynek az öccse, Pongrátz András is. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a II. kerületi Mansfeld Péter parkban mond beszédet délben. A DK délelőtt megkoszorúzza a városligeti „vaskefét”, majd Gyurcsány Ferenc pártelnök sajtónyilatkozatot tesz.

Orbán Viktor és Áder János sem lesz Magyarországon a nemzeti ünnepen: a miniszterelnök Madridban és Brüsszelben tárgyal, az államfő pedig Bajorországba látogat ottani magyar szervezetek meghívására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.