Valami bűzlik a lefejezős videók körül

A Betyársereg hírzárlatra hivatkozik, az MTVA a híradót ajánlja, a TEK hallgat. Nem tudni semmit.

Tompos Ádám
2015. 10. 25. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon át, több percen keresztül exkluzívnak mondott felvételekről számolt be a köztévé híradója. A csatorna szerkesztői állították: sokkoló tartalom birtokába jutottak egy, a röszkei határban önkéntesként a hatóságoknak segítő nézőjüknek köszönhetően. Ezeken kívül minden homályban marad: nem derül ki például, hogy pontosan hány darab telefon jutott a közmédia birtokába.

Első anyagukban is folyamatosan keveredik az egyes és a többes szám. Legfőbb forrásuk, egy arcát és nevét nem vállaló férfi, a szélsőjobboldali Betyársereg pólójában kalauzolja a tévé riporterét a határban. A tudósításban elhangzik, hogy a férfi civil önkéntesként segítette a hatóságok munkáját.

Ennek kapcsán a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy miután a riportban szereplő férfi nem azonosítható, így arra nem tudnak válaszolni, hogy bármilyen formában együttműködött-e a rendőrséggel. Hozzáteszik viszont, hogy a rendőrség a polgárőrséggel, a mezőőrséggel, más szervezetekkel a jogszabályokban szabályozott feltételek szerint működött együtt.

A Betyársereg pólója valószínűleg nem véletlen. A szervezet honlapjára október elsején felkerült egy beszámoló az alakulat határ menti tevékenységéről, és az ebben leírtak helyenként szó szerint megegyeznek azzal, amit a híradó terepszínű nadrágos, bakancsos, névtelen informátora elmond: GPS-koordináták szerint haladó harcedzett migránsok, akik katonai alakzatban ülnek le pihenni is. A Betyársereg cikkébe beágyazott lefejezéses videó pedig ugyanaz, amellyel az állami csatorna sokkolta nézőit és a megszólaltatott biztonságpolitikai szakértőket.

A videóban a férfi egyébként következetesen telefonról és nem telefonokról beszél.

„Ezek mind a telefonról való képek” (2:51)

– szögezi le, majd bemutatja a BS oldalán is szereplő lefejezős videót.

„Itt egy érdekes videó, ez ugye a telefonról van.” (3:01)

Felhívtuk a Betyársereg szóvivőjét, Szabó Attilát, aki tudta, hogy ki felől érdeklődünk, de elmondása szerint hírzárlat van az ügyben, szerinte ezért sem szivárogtat már felvételeket a köztévé. Erre hivatkozva azt sem árulta el, hogy hány telefonról van szó. Viszont a Betyársereg pont a telefonok miatt visszament Röszkére, és honlapjukon részletes beszámolót ígértek. Feltettük a kérdést az MTVA sajtóosztályának is, válaszukból pedig az derül ki, hogy nekik nem szóltak a hírzárlatról, szó szerint ezt írták ugyanis: „Az Ön által feltett kérdések közül sokakra választ kaphat, ha az elkövetkező napokban is megtisztel bennünket és nézi híradásainkat.”

Akármennyi telefonról is van szó, a Betyársereg szóvivője által emlegetett hírzárlat nem érvényes Toroczkai Lászlóra, vagy a nyomozó hatóságok Ásotthalom polgármesterével ellentétben nem találtak semmi terrorgyanúsat azon az állítólag a határban talált „adathordozón”, amiről rendre posztol képeket a határfalu vezetője. Toroczkai a Facebook-oldalára ugyanis vörös csillagok közt pózoló, feltehetően kurd fegyvereseket rak ki. A polgármester lapunknak elmondta, hogy egyetlen darab pendrive-ot találtak, hallott is róla, hogy „más is talált már ilyesmit”, hozzáteszi ugyanakkor: „bár ez azért annyira nem gyakori, de rengeteg ruhát hagytak hátra a migránsok, ezeknek a zsebeiben érdekes dolgokra lehet bukkanni”. Őt sem az állami csatorna, sem hatóság nem kereste meg.

Az állami tévé egyik összeállítását azzal kezdi, hogy a „Terrorelhárítási Központ is vizsgál olyan telefonokat, amelyeket a bevándorlók dobhattak vagy hagyhattak el útjuk során az országban”. Hogyan lehetséges akkor, hogy a náluk lévő készüléket vagy készülékeket nem rendelte be a TEK? Ha pedig valóban terrorveszélyre utalnak a kukoricásban talált felvételek, ahogy azt szakértők segítségével a csatorna sugallja, akkor miért mutatják be őket? Kérdeztük erről a TEK-et, de egy hét alatt válaszra sem méltatták levelünket. Ellentétben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal, ahonnan azt írták, hogy nem is találtak a helyszínen a rendőrök migránsok által eldobott telefonokat, és nem is küldtek tovább vizsgálatra ilyen készülékeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.