„A börtönben ülők 70 százaléka én vagyok”

Bogdán László szerint kevés olyan ország van, mint Magyarország, ahol a rendőrök leülnek a cigányokkal.

Bóka Máté Ciprián
2015. 11. 04. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél száz diák tanul Európa egyetlen roma középiskolájában, a pécsi Gandhi Gimnáziumban. A városi rendőrkapitányság az iskolával együttműködve szervezett kedden bűnmegelőzési napot, amelyen a sportprogramok mellett Bogdán László, Cserdi település polgármestere tartott előadást, hogy inspirálja a roma fiatalokat a tanulásra, a munkára és a jogkövető életvitelre.

Bogdán László szokásához híven nagyon keményen fogalmazott beszédében. Kifejtette, a cigányságról kialakult sztereotípiák kapcsán a romáknak is fel kell tenniük a kérdést, hogy miért van a gyűlölet. Hozzátette: „mi azt hisszük, hogy körülöttünk forog a világ, a többiek viszont ezt nem értik, félnek”. – Azt mondják rólunk, hogy világbajnokok vagyunk lapáttámasztásban, és mi ülünk a sitten, mi pedig ezen megsértődünk? Minden rajtatok, a fiatalokon múlik, hogy ez megváltozzon – szólította meg a diákokat, akik csendesen, nagyon odafigyelve hallgatták a polgármestert. Cserdi első embere azt mondta, hogy egy olyan faluból érkezett, ahol ő 17 éves koráig dögkútból evett, és ahol 600 bűncselekményt követtek el egy évben, az emberek 98 százaléka pedig nem dolgozott. Ezen változtattak.

A roma faluvezető elmondta azt is, hogy nem sok olyan ország van, mint Magyarország, ahol a rendőrök leülnek a cigányokkal, hiszen a szlovákoknál falat húztak a romák lakta negyedhez, de a franciák is hazaküldték őket. – Ha arra domborítasz, hogy cigány vagy, amikor sérelem ér, akkor nem cigány vagy, hanem bunkó. A kettő nem ugyanaz – monda. Leszögezte: 19 ezer férőhely van a hazai börtönökben, és a 70 százaléka „én vagyok”.

Kálmán József, a pécsi rendőrkapitányság helyettes vezetője elmondta, a rendezvény megfogalmazott célja, hogy közelebb hozzák a rendőrség munkáját a diákokhoz, s akár a rendőri hivatást is vonzóvá tegyék számukra. – Egyben azt is szeretnék megmutatni, miként lehet hasznosan eltölteni a szabadidőt – mondta.

A Gandhi Gimnáziumban ez volt a negyedik bűnmegelőzési nap, az elmúlt években is nagyon sokan részt vettek az eseményen. A pécsi rendőrkapitányságon is sok roma dolgozik, osztályvezetőként is tevékenykednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.