Amerikai ellenfele lehet a Századvégnek

A Ronald Reagan egykori amerikai elnök szövegírójához köthető Policy Impact állami tendereken indulna.

Zord Gábor László
2015. 11. 04. 5:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok kormányzatában és törvényhozásában is dolgozott – többek között Ronald Reagan szövegírójaként – William H. Nixon, aki a tegnap Magyarországon is bemutatkozott Policy Impact Communications elnök-vezérigazgatója. A cég, amely mások mellett kliensei közt tudhatja a Boeingot, a T-Mobile-t és a General Motorst, a magyar–amerikai kapcsolatok javításáért tevékenykedő Magyar–Amerikai Intézet (Hungarian American Institute) közreműködése nyomán jelent meg hazánkban. A Policy Impactet Berényi András ügyvédi irodája fogja képviselni Magyarországon a következő öt év során. A jogász szerint a társaságnak nagyra törő tervei vannak. Kérdésünkre elmondta, a cég várhatóan az állami és a magán-kommunikációspiacon fog megjelenni, s nem kizárt, hogy olyan állami tendereken fog indulni, amelyeken a kormányközeli Századvég is.

A tegnapi sajtóesemény főszereplője ugyanakkor nem a kommunikációs cég volt, hanem a június végén alakult Magyar–Amerikai Intézet, amelynek vezetője egy amerikai–magyar üzletember, Szamosfalvi József. Az intézet – honlapja szerint – egy nemzetközi szövetség, amelynek hivatása Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kereskedelem és üzleti kapcsolatok elősegítése, illetve olyan irányelvek előmozdítása mindkét országban, amelyek biztosítják a gazdasági növekedést, a személyes lehetőségeket, a békét, illetve az egyének és családok biztonságát.

A szervezet először nem sokkal alakulása után került a hazai sajtóhírekbe, amikor magyar országgyűlési képviselőket hívott meg Washingtonba. Akkor Szamosfalvi azt mondta, társaságuk nem kötődik pártokhoz.

A szervezet a fideszes Kucsák Lászlót, az MSZP-s Demeter Mártát és a jobbikos Staudt Gábort hívta meg. Staudt elutazott Washingtonba, és a tegnapi eseményen is részt vett. A Magyar Nemzetnek elmondta, a Jobbik számára ez a kapcsolat kiváló lehetőség rendezni viszonyukat Amerikával. Demeter Márta nem vett részt az úton, viszont Kucsák László igen. Szerinte a Magyar–Amerikai Intézet egy „sikerre ítélt” vállalkozás, ami újabb csatornákat nyithat meg a két ország között.

A sajtóeseményen a Külgazdasági és Külügyminisztérium is képviseltette magát. Magyarics Tamás a tárca Észak-Amerika főosztályának vezetőjeként méltatta az intézetet. Ez azért különös, mert júliusban a Hír24 írta, a kormánynak nincs hivatalos kapcsolata a Magyar–Amerikai Intézettel. Tegnap kiderült, ez máig sem változott; a tárca lapunknak adott tájékoztatása szerint nincs is tervben a szervezettel való együttműködés.

A Századvég szerint megalapozatlanok a sajtóban megjelent – a minősített dokumentumok kezelésével kapcsolatos – felvetések és sejtetések.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: határozottan visszautasítanak minden, az alapítvány működésével kapcsolatban terjesztett rosszindulatú gyanúsítást és hazugságot.

Az alapítvány szerint nagyfokú tájékozatlanságról tanúskodnak és számos csúsztatást tartalmaznak a sajtóban a Századvéggel kapcsolatban megjelent felvetések.

A Századvég minden tekintetben betartja a vonatkozó jogszabályi előírásokat és ennek megfelelően működik – szögezték le közleményükben.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke vasárnap azt közölte, a testület következő ülésén napirendre tűzi „a Századvég-ügyet”. Mint mondta, tájékoztatást fognak kérni arról, hogy a Századvég munkatársai közül kik, miért és milyen minősített dokumentumokba tekinthettek bele.

A testület összehívását szombaton Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke kezdeményezte, aki felidézte: Pintér Sándor belügyminiszter egy írásbeli kérdésére adott válaszából derült ki, hogy „a kormány közeli Századvég Politikai Iskola munkatársainak 2013-ig egyáltalán nem volt az állam titkainak kezeléséhez szükséges biztonsági tanúsítványa”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.