Bevándorlásügy: alapvető magyar–német nézetkülönbségek vannak

De ez áthidalható annak meghatározásával, hogy mi az unió kötelessége és mi a tagállamok joga.

MTI
2015. 11. 18. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes politikus, aki a német fővárosban részt vett a Német Külpolitikai Társaságnak (DGAP) a magyar menekültpolitikáról rendezett vitáján, elmondta: nagyon fontos, hogy Németország értse a magyar álláspontot. Hozzátette, hogy az utóbbi években többször nem is volt akkora nézetkülönbség, amekkora a német nyilvánosságban látszott.

A bevándorlás ügyében viszont más a helyzet, valóban alapvető eltérések vannak – mondta Gulyás Gergely. A magyar álláspont szerint minden államnak jogában áll eldönteni, hogy milyen társadalmat akar, kit fogad és kit nem fogad be. A vonatkozó nemzetközi egyezmények ugyan meghatározzák, hogy ki az, akit kötelező menekültként befogadni, „ilyen személyek nem igazán voltak az elmúlt hónapokban Magyarországon”, hiszen a migránsok mind biztonságos harmadik országokból léptek magyar területre – hangsúlyozta.

„Mi nem akarunk párhuzamos társadalmakat, és úgy gondoljuk, hogy a különböző kulturális és vallási háttérrel rendelkező személyek befogadása és integrációja Nyugat-Európában nem volt olyan mértékben sikeres, hogy ezt a saját országunkban ki akarnánk próbálni” – jelentette ki. Éppen ezért a magyar álláspont világos: „nem fogadunk el semmilyen kvótát vagy kontingenst, amely Magyarországot együttélésre kényszerítené olyan emberekkel, akikkel nemkívánatosnak tartja az együttélést” – fogalmazott a politikus.

A rendezvény másik magyar meghívottja, Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a DGAP gyakorlatilag az egyetlen intézmény, amely arra törekszik, hogy reális képet mutasson be a magyarországi politikai folyamatokról, és nagy érdem, hogy ismét lehetőséget biztosított az érvek bemutatására a migráció igen érzékeny témakörében.

A párizsi merényletek és a Hannoverben tervezett Németország–Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés lemondása után különösen fontos, hogy a német és a magyar álláspont világosan kirajzolódjon – tette hozzá.

A DGAP zártkörű beszélgetését az úgynevezett Chatham House-szabályok alapján rendezték meg, amelyek a minél nyíltabb vita érdekében előírják, hogy nem lehet nyilvánosságra hozni, ki milyen véleményt fogalmazott meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.