Felszámolót cseréltek a Quaestornál

A felszámolóbiztosok közti átadás-átvétel nem gyors folyamat, vagyis tovább húzódhat az eljárás.

Horváth Csaba László
2015. 11. 05. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága április 22-én rendelte el a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. felszámolását. A feladat elvégzésére Piller Zsuzsa felszámolóbiztost jelölték ki, ám kiderült, a csaknem nyolc hónapja zajló eljárást új felszámolóbiztos fogja befejezni. A cégadatok szerint ugyanis a felszámolást végző cég, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. október 7-én felmentette Piller Zsuzsát, és Ádám Évát jelölte ki a feladatra.

Pontosan nem tudni, mi áll a döntés hátterében, a távozó felszámoló kérdésünkre nem kívánt tájékoztatást adni felmentésének körülményeiről, Ádám Évát pedig nem tudtuk utolérni. Ugyanakkor nem kizárt, hogy Piller munkájával nem volt megelégedve a PSFN.

A Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének egyik névtelenséget kérő tagja lapunk kérdésére elmondta, azt nem tartja valószínűnek, hogy Pillernek lejárt volna a megbízatása, szerinte valami más „probléma” állhat a háttérben. Mint mondta, annyi bizonyos, hogy a felszámolóbiztosok közti átadás-átvétel nem gyors folyamat, vagyis tovább húzódhat az amúgy is bonyolult felszámolási eljárás.

A bajba jutott Quaestor-károsultak már többször tüntettek a súlyos helyzetük miatt. A kötvényesek közül sokan a felszámolási eljárás lassúsága miatt fejezték ki aggályaikat. Szerintük noha a kormány tagjai arról beszélnek, hogy hatmillió forintig minden kötvényest kártalanítottak, ők úgy látják, valójában senki nem kapott 30 százalék feletti kártalanítást. Himmer Éva károsult a minap arról beszélt, hogy a károsultak kifizetésére törvényben előírt határidő kilencven napja letelt.

Emlékezetes, a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Az MNB vizsgálata szerint a brókercég vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.