„Folyamatosan vártuk, hogy megcsörrenjen a telefon”

Sokszor a hozzátartozók tiltakoznak a transzplantáció ellen.

Kuslits Szonja
2015. 11. 18. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adrienn alig másfél évesen magas lázzal és ödémával került a soproni kórházba, ahonnan két hónapnyi kezelés után Budapestre, az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ott diagnosztizálták nála az FSGS- szindrómát, amely tulajdonképpen egy genetikailag örökölhető gyógyíthatatlan betegség, ami tönkreteszi a vesét. – A lányom hamar a transzplantációs listára került, mivel a betegség miatt öt és fél éves korában a veséjét el kellett távolítani. Sajnos azonban az első riasztás utáni átültetés sikertelennek bizonyult, csupán egy éjszakát bírt a szerv – mesélte lapunknak Taschek Eszter, Adrienn édesanyja. Ezt követően a várakozás hosszú hónapjai következtek, másfél évig nem találtak donort, a kislánynál pedig testen belüli vértisztításra, vagyis hasi dialízisre volt szükség.

A kicsi állapota közben folyamatosan romlott, hashártyagyulladást is kapott. Emiatt a családnak már kétnaponta, mentővel kellett ingáznia Sopron és Budapest között, testen kívüli vértisztításra (hemodialízis) is szükség volt. – Folyamatosan vártuk, hogy megcsörrenjen a telefon, kétségbe ejtő volt, amikor Adrienn állapota hirtelen sokat romlott, de nem omlottunk össze, igyekeztünk jól kezelni a helyzetet – mondta az édesanya.

Az akkor hétéves kislánynál felmerült, hogy a szülők veséjét ültessék át – bár az alapbetegsége miatt ennek is komoly kockázatai voltak –, ezzel egy évre talán meg lehetett volna oldani, hogy a gyerek életben maradjon. – Végül a műtét előtt nem sokkal, hajnali háromkor megszólalt a telefon, hogy azonnal menjünk Budapestre, mert megvan a vese. Pillanatok alatt bedobáltuk a szükséges holmikat a bőröndbe, és siettünk, ahogy tudtunk – mesélte Taschek Eszter. A kislány egy 39 éves, agyvérzésben elhunyt magyar nő veséjét kapta meg, a szülők a mai napig hálásak neki. Ennek már közel 12 éve, Adrienn pedig mára teljes életet élhet, de a története ma is aktuális, hiszen jelenleg is sokan várják azt a bizonyos telefonhívást, ami egy új élet lehetőségét jelenti.

Arra a kérdésre, hogy fordított helyzetben ők felajánlanák-e saját, vagy gyermekük szerveit, Taschek Eszter úgy válaszolt, beszéltek erről a családban, és neki, a férjének, és felnőtt, egészséges lányuknak is egyértelmű lenne a döntés. – Mindannyian szeretnénk, hogy adott esetben a szerveink másokon segítsenek, hiszen a transzplantáció életet menthet – hangsúlyozta Adrienn anyukája, aki szerint ugyanakkor egy kisgyermek halála esetében ez egy nagyon nehéz és tragikus szülői döntés, de fontos belegondolni, hogy milyen sok ember életét lehet így megmenteni.

Magyarországon a felnőttkorú agyhalottak esetében a feltételezett beleegyezés elve él, ez azt jelenti, hogy ha valaki életében írásban nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén a szerveit transzplantációs céllal eltávolítsák, akkor az – nagykorú, cselekvőképes állampolgárok esetében – elvégezhető, bár hazánkban jelenleg ez messze nem elég. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda igazgatója lapunknak kifejtette: ha az elhunytnak nincs írásbeli tiltakozó nyilatkozata, akkor nincs jogi érv a donáció meghiúsulására, a hozzátartozók sem akadályozhatnák meg.

Ez a gyakorlatban azonban sajnos nem valósul meg a család tiltakozása miatt. – Ennek hátterében leginkább a tájékozatlanság áll, mert ma Magyarországon nem beszélünk a halálról, vagy a szervadományozásról. Ezért egy hirtelen tragédia kapcsán a hozzátartozók nehezen, vagy egyáltalán nem értik meg, miért fontos, hogy szeretteik szerveit felajánlják az arra rászorulóknak – mondta Mihály Sándor. Kifejtette, az agyhalál egyenlő az egyén halálával, mert ilyenkor az összes agyi működés végérvényesen és visszafordíthatatlanul megszűnik. Azonban a szív még önállóan dobog, és pumpálja a vért a test többi részébe. Bár a szervezet ekkor már nem képes az önálló légzésre, lélegeztetőgéppel azonban átmenetileg fenntartható a szív, a hasi és a mellkasi szervek oxigénellátása, illetve a vérkeringés, ezáltal az agy kivételével a többi szerv működése is biztosítható.

– Fontos, hogy a szervdonációról akkor tájékoztassák a családot, amikor már egészen biztos, hogy megértették: bár a gépek még lélegeztetik, valójában a hozzátartozójuk már nem él. Ez a tájékoztatás a kezelőorvos feladata, de nagyon nehéz elég időt fordítani ezekre a beszélgetésekre, ha több súlyos állapotú beteg ellátását is el kell végezni. A problémára megoldást jelenthet a kórházi koordinátorok alkalmazása, akiknek egyik fontos feladata éppen a hozzátartozók tájékoztatása lenne – fejtette ki Mihály Sándor.

Kiskorú esetén ugyanakkor nem beszélhetünk feltételezett beleegyezésről, ott a donációhoz minden esetben szükséges a törvényes képviselő írásos hozzájárulása – mondta Mihály Sándor. Hazánkban viszonylag ritka, hogy 18 év alatti agyhalottak lesznek donorok, bár tavaly többször is előfordult, hogy a gyermekét elvesztő szülő vetette fel a szervadományozás lehetőségét.

Több szempontból is előnyösebb azonban, ha egy beteg gyermek nem idegentől, hanem egy családtagjától, élő donortól kap szervet, hiszen a két tervezett műtét egymás melletti helyiségekben zajlik, így a szerv csak néhány métert tesz meg, és szinte azonnal be is ültetik – fejtette ki Mihály Sándor.

– A tavalyi évben hazánkban 48 élő donoros szervátültetést dokumentáltak, és ezek a számok a felnőtt átültetéseket is tartalmazzák – nyilatkozta Mihály Sándor. Az egyéves kor alatti szervátültetésekkel kapcsolatban elmondta, 2014-ben mindössze egyetlen ilyen eset volt, akkor szívátültetés történt. A gyermekeknél a legtöbb esetben veleszületett betegségek miatti elégtelen működés teszi szükségessé a szervátültetés, amelyre a donorok alacsony száma miatt akár hónapokig, évekig is várakozhatnak a kicsik.

Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy veseátültetésre jelenleg 20-25 beteg gyermek várakozik, de a számuk sajnos folyamatosan növekszik. – Az átültetések közül a gyermekeknél a vese a leggyakoribb, évi 10-15 ilyen beavatkozásról beszélhetünk, ezek közül 5-6 esetben van szó élő donoros műtétről, a leggyakrabban valamelyik szülő az adományozó – nyilatkozta Máthé Zoltán.

Mint megtudtuk, az elmúlt két hétben négy gyermeknél végeztek transzplantációt a klinikán, három esetben vesét kapott a beteg, míg egy alkalommal végeztek sürgős májátültetést. Az igazgató is megerősítette, hogy gyermekdonorok ritkán vannak, szerinte évi 4-5 esetről beszélhetünk, vagyis a legtöbb gyermek vagy családtagtól, vagy ismeretlen, már agyhalott felnőtt személytől kaphat vesét, vagy életmentő májat. – Éppen a napokban műtöttünk egy kisgyermeket, akinél az édesanya lett volna a donor, de az utolsó pillanatban jelzett az Eurotransplant, hogy van egy alkalmasabb szerv, így végül azt ültettük be, és ha probléma lenne később, a szülő még mindig segíthet – tudatta az igazgató. Magyarország 2013. július 1-jétől tagja az Eurotransplantnak, aminek következtében a betegek jóval hamarabb juthatnak megfelelő szervhez, és a műtétek száma is megemelkedett.

Máthé Zoltán szerint hazánkban a kisbabás szülők vannak a legnehezebb helyzetben. A vese- és szívműtétek itthon is elvégezhetők, de a tárgyi és technikai feltételek hiánya miatt az új tüdőre vagy májra váró csecsemőket egyelőre csak külföldön tudják operálni. Ausztriába, illetve Németországba kell utazniuk a családoknak, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezeket a műtéteket is megtéríti.

Ahogy arról korábban már írtunk, júliusban egy Balatonfürednél elgázolt kilencéves kislány szülei határoztak úgy, hogy gyermekük szerveit felajánlják a transzplantációs központnak, ezzel a döntésükkel több gyermek életét is megmenthették. Akik a transzplantációs listán szerepelnek, mindennap utazásra készen állva várják, hogy megcsörrenjen a telefon, és elmondják nekik, találtak alkalmas szervet a számukra. Így volt ez a 11 hónapos Tímea esetében is. Lapunknak édesanyja, Siposné Bikali Éva mesélt.

– Timi koraszülöttként jött a világra, hamar kiderült, hogy komoly baj van, nem működik megfelelően a mája, többször majdnem elvesztettük. 2006-ban operálták meg 11 hónapos várakozási idő után Hamburgban, májátültetésre volt szüksége, de nagyon legyengült, az úton agyvérzést is kapott. Mire kiértünk, a vészhelyzeti lista élére került, ezért 48 órán belül újra megműtötték. A szülőknek, akik felajánlották a szerveket, üzenném, hogy minden tiszteletem az övék, és valójában mindegy, kik kapták meg a kisgyerek többi szervét, mert biztos, hogy jó helyre kerültek, a legbetegebbekhez – fogalmazott.

A Nemzeti Szervdonációs Regiszter legfrissebb adataiból kiderül, hogy Magyarországon 2015-ben eddig 264 elhunyt donortól származó vesét ültettek be, míg 37 élő donoros műtét volt. A májátültetések száma 83, 13 beteg esett át kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésen.

41-en kaptak új szívet és 24 tüdőátültetés történt magyar donorok segítségével Bécsben. A Szervkoordinációs Iroda adatai szerint 2014-ben összesen kilenc olyan eset volt, amikor agyhalott gyermek volt a donor, szerveiket felhasználva öt szív-, négy vese- és egy májátültetést hajtottak végre. A felnőttekkel együtt tavaly 342 vese-, 75 máj-, 58 szív- és 14 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés történt agyhalott donorok segítségével. A legtöbb veseátültetés is 2014-ben volt az Eurotransplant szerint, ezeket a Semmelweis Egyetem klinikáján végezték. Nyolc európai tagország transzplantációs centrumait összehasonlítva a klinika az élvonalban végzett a hasi szervek területén: 236 veseátültetéssel az első, a 75 májtranszplantációval az ötödik lett a magyar klinika. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a májtranszplantációs műtétek 30-40 százalékánál már „vér nélkül” operálnak a sebészek. Az új módszer alkalmazásával a beteg szervezetének igénybevétele jelentősen kisebb, gyorsabb a felépülés és gyógyulás, de nő a transzplantáltak rövid és hosszú távú túlélésének esélye is. A tervek szerint még az idén sor kerülhet az első tüdőtranszplantációra is Budapesten, mégpedig az Országos Onkológiai Intézet sebészeti tömbjének mellkassebészeti osztályán, amely egyben a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Tanszéke. Megtudtuk, a bonyolult, többórás műtétet Lang György vezetésével végzi majd egy orvoscsoport. A professzor jelenleg Bécsben operálja a magyar pácienseket. A pontos dátum még nem ismert, jelenleg a technikai feltételek megteremtése zajlik. (K. Sz.)



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.