Nehezebb lesz a felvételi

A leendő orvosoknak két, jogászoknak legalább egy emelt szintű vizsga kell majd.

Csókás Adrienn
2015. 11. 13. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a 2016-os egyetemi és főiskolai képzésekre csak februárban kell majd jelentkezni, már most megkezdhetik a felkészülést azok is, akik két év múlva szeretnének bejutni a felsőoktatásba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ugyanis a napokban közzétette a 2017-es felvételi kritériumokat. A kötelező és választható vizsgatárgyak listája szerint gyakorlatilag alig lesz olyan képzési terület, ahol a szakok egy részén ne követelnék meg az emelt szintű érettségi vizsgát. Agrárképzésben például az állatorvosi szakhoz egyszerre két emelt szintű vizsga is kell, ráadásul az sem mindegy, hogy miből: csak biológiát és kémiát fogadnak el. Nem elég középszinten érettségizni annak sem, aki erdőmérnök szeretne lenni, bár itt egy nehezített vizsga is elég.

Fontos tudni, hogy míg a sporteredményért vagy OKJ-s képesítésért a felvételizők értékes többletpontokat kaphatnak, addig az országos középiskolai tanulmányi versenyen (OKTV) elért helyezésekért nem minden szakon jár a pluszpont: a versenyeredményeket agrár- és gazdasági területen például egyáltalán nem számítják be, míg a bölcsész- vagy orvosi területen akár 100 pontot is jóváírnak érte. A bölcsészet- és a társadalomtudományok körében két tantárgyból számít az érettségi eredménye, és a kettőből egyet mindenképp emelt szinten kell teljesíteni, bármilyen szakra jelentkezzen is a fiatal. Nem úszhatják meg a nehezített vizsgát a jogász szakra készülők sem, bár az Emmi megadja a lehetőséget, hogy a felvételiző kiválassza: történelemből, magyarból vagy valamelyik idegen nyelvből teljesíti-e. Műszaki és gazdaságtudományi területen bármilyen képzést választ is a diák, felvételi eredményébe mindenképpen bele fog számítani a matematikajegy, de jó hír, hogy csak egy-egy szakon követelik meg belőle az emelt szintet (például építészmérnök). Orvosin mindenkinek kötelező a biológiamatúra, ami mellé fizika- vagy kémiavizsgát is kell még tenni, ráadásul egyszerre két emelt szintű vizsgát követelnek meg a diákoktól. Emelt szinten teljesített érettségiért egyébként összesen 100, tárgyanként 50 többletpont jár, de csak akkor, ha minimum 45 százalékosra sikerül, illetve ha az adott tantárgyat legalább választható vizsgatárgyként előírták a megjelölt szakon.

Idén csak minden tizedik érettségi vizsgát tették le emelt szinten a diákok, de az Oktatási Hivatal (OH) szerint egyre jobbak az arányok, vagyis évről évre többen próbálkoznak az alaposabb tudást igénylő, nehezebb vizsgatesztek megírásával. A 2015-ös tavaszi vizsgaidőszakban 3 százalékkal nőtt az emelt szintű vizsgák aránya az egy évvel korábbihoz képest: 425 ezer vizsgából 42 ezer volt emelt szintű, ami 1200-zal több, mint 2014-ben. A magasabb követelmények teljesítésére egyre inkább szükség is lesz, a felsőoktatási felvételi rendelet legutóbbi módosítása szerint ugyanis 2020-tól már egyetlen olyan alap- vagy osztatlan képzést sem fognak meghirdetni a felsőoktatásban, ahová pusztán középszintű érettségivel be lehet jutni. A fiatalok dolgát tovább nehezíti, hogy a jelentkezéshez legalább egy B2-es szintű, vagyis középfokú nyelvvizsga is kell majd, a követelmény egyedül a művészeti képzésekre nem vonatkozik majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.