Nincs fűtés, így nem tanulhatnak a gyerekek

Előreláthatólag a jövő hét elején áll vissza a megszokott rend a tiszabői általános iskolában.

MTI
2015. 11. 05. 16:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó István elmondta: a fűtést biztosító mindkét kazán tönkrement az elmúlt hetekben, az egyiken jelenleg nyomáspróbát végeznek, pénteken szállítják az iskolába.

Közölte, tudtak arról, hogy elavult a fűtési rendszer az oktatási intézményben, ezért még a szezon kezdete előtt próbafűtés volt, amelynek során kiderült: az egyik kazán nem működik. Mivel a berendezés szivattyúját már a múlt tanévben is többször javítani kellett, nem jelentett meglepetést, hogy nem működik, a másik viszont akkor még jó volt – jelezte.

Hozzátette: nem számítottak arra, hogy komoly gond lehet, hiszen egy kazán is alkalmas az épület fűtésére. A problémát az okozta, hogy az októberben kezdődő fűtéskor kilyukadt a másik kazán is. Felidézte, hogy ekkor egyeztettek az iskola igazgatójával, aki az őszi szünet előtti héten két nap rendkívüli szünetet és tanítás nélküli munkanapokat rendelt el, a gyerekek egy-egy csoportja számára pedig budapesti kirándulást szerveztek.

A tankerületi igazgató utalt arra, bíztak abban, hogy az őszi szünet végére sikerül befejezni az egyik kazán javítását, de a két és fél tonnás berendezés szétszerelésekor kiderült ki, a hőcserélő rész teljesen szétégett, így a gyerekek az őszi szünet után sem járhatnak iskolába. A tanulók számára sportprogramokat, kirándulásokat szerveztek és szerveznek ezekben a napokban is.

Szabó István elmondta: az évtizedekkel korábban készült kazánok javítását a gyártó cég már nem vállalta. A bontás során kiderült, hogy az elmúlt években nem megfelelő módon kezelték és tartották karban a berendezéseket, s jórészt emiatt hibásodtak meg.

Megjegyezte, hogy a javítás több százezer forintba kerül, az összeg a felső határát súrolja annak, amelyet saját hatáskörében még elrendelhet. Új kazánt venni fenntartóként esélyük sincs, hiszen mintegy 18 millió forintos költséget jelentene – közölte.

Szólt arról, hogy a kunhegyesi tankerület életében nem egyedüli a tiszabői iskola esete, hiszen korábban a tiszaburai oktatási intézményben is problémák voltak a fűtéssel.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Klik feladata fenntartóként a karbantartás, az állagmegóvás, az esetleges fejlesztésekről a tulajdonos – többnyire az illetékes önkormányzat – dönt, az finanszírozza.

Bruna László (Fidesz–KDNP), Tiszabő polgármestere a Szoljon.hu-nak elmondta: erejükhöz mérten próbálnak segíteni ebben a helyzetben. Túl nagy összeget emésztene fel a fűtési rendszer teljes korszerűsítése, de mindenképpen arra törekednek, hogy az iskolába járó több mint háromszáz gyermek ellátása megoldott legyen – nyilatkozott a hírportálnak.

„Egyébként is úgy vélem, mi jobb gazdái lehetnénk az iskolának, ezért keressük a lehetőségét, hogy esetleg átvegyük az intézményt, illetve az egyházi fenntartás lehetősége is felmerült” – mondta a településvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.