A bizottság is tárgyalja a HM zűrös fegyvereladási ügyét

Hova kerülhettek a Magyar Honvédség fegyverei?

MTI
2015. 12. 03. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivője kedden a honvédelmi tárca szerződéseire hivatkozva azt mondta, hogy egy vadászbolt 2013-ban és 2014-ben összesen 7,5 millió forintért 1357 repülőgépről indítható éles rakétát, 83 darab repülőgépre szerelhető gépágyút, 52 légvédelmi rakétát vásárolt fel. Egy másik szerződés szerint a cég 501 helikopterről indítható páncéltörő, 57 légvédelmi, 214 levegő-levegő és 1203 darab egyéb rakétát vett, miközben megvásárolt öt darab mozgócél-felderítő lokátort is – tette hozzá.

A politikus azt mondta, ezek lejárt szavatosságú, de felújítás után működő, éles harci eszközök, amelyek bevethetők, „mondjuk, közép-afrikai diktátoroknak vagy közel-keleti terrorszervezeteknek tökéletesen megfelelnek”. Tordai Bence egyúttal bejelentette: pártjuk hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz, illetve kérdéseket intéz Simicskó István honvédelmi, Varga Mihály nemzetgazdasági és Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Molnár Zsolt MSZP-s képviselő az MTI-nek elmondta, hogy képviselőtársa, Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság alelnöke elsősorban az értékesítés részleteiről vár válaszokat a testület következő ülésén a Honvédelmi Minisztériumtól (HM).

A nemzetbiztonsági bizottság jövő szerdán zárt ülés keretében mások mellett a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól a HM fegyvereladásának nemzetbiztonsági vonatkozásaira várnak válaszokat – tette hozzá Molnár Zsolt. Hangsúlyozta: veszélyes fegyverekről van szó. Fontos kérdés, hogy azokat kiknek adták el, hová kerülhettek. Ha Magyarországon maradtak is, kérdés, hogy azokat megfelelően őrzik-e – fejtette ki.

Magyarország nemzetbiztonsági szempontjából az is kiemelten fontos, hogy a Magyar Honvédség fegyverei kerülhettek-e esetleg külföldi országokba, akár bűnszervezethez, terrorszervezethez – emelte ki a bizottság elnöke.

Molnár Zsolt kitért arra, hogy az egyéb napirendi pontok mellett a székelyföldi terrorváddal kapcsolatban is tájékoztatást kérnek a magyar titkosszolgálatoktól. A romániai szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) kedden azt jelentette be, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egyik helyi vezetője házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.