Kancellárok a kórházakban

Még nem tudni, pontosan mi lesz a feladatuk az állam embereinek.

Kuslits Szonja
2016. 01. 15. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi finanszírozási szint mellett a kórházban nem tudják az elvárható ellátást nyújtani a betegeknek, mert kevés a pénzük a munkaerőre, gyógyszerre, eszközökre. A kancellárok jelenléte nem hoz majd megoldást erre. Ők az ellátás hatékonyságát felügyelhetik, ami helyes. Ha azonban adósságállomány képződését a menedzsmentek mindenáron megakadályozzák, az további színvonaleséshez vezet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. A szakember arra reagált, hogy az Index tegnapi híre szerint a kancellári rendszer tervezett bevezetéséről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hétfőn tájékoztatta a kórházak igazgatóit. A portál információi szerint a kormányzat az egyetemek gazdasági felügyeletéhez hasonló rendszert alakítana ki a kórházak esetében is, azaz az állam képviselőjeként egy kórházi kancellárra bíznák a gazdálkodás ellenőrzését. A cél a folyamatosan újratermelődő adósságok csökkentése és a kórházi struktúra átalakításának megkönnyítése.

Velkey György megerősítette a hírt, ugyanakkor megjegyezte, a fenntartó részéről jelenleg is van egyfajta kontroll az intézmények gazdasági működése felett, jó, ha ez mostantól decentralizáltabban és rendszeresebben zajlik majd. Hangsúlyozta: nincs kétség afelől, hogy a gazdasági szakemberek segítségével javíthatóvá válhat a rendszer, az állami felügyelet és az ezzel kapcsolatos kontroll már korábban is ért el eredményeket. A kórházszövetség elnöke kitért arra is,

még nem tudni, hogy pontosan hány intézményért felel majd egy kancellár,

de a legjózanabbnak azt tartaná, ha térségi jellegű felosztás volna, mert így érhető el a legjobb kooperáció az intézmények között. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontosan milyen hatáskörük és feladataik lesznek majd a kancellároknak.

Megkerestük Rácz Jenőt, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatóját, aki szerint Ónodi-Szűcs Zoltán a tájékoztatón a korábban már megfogalmazott öt pontról beszélt, amelyekkel most kiemelten foglalkozik az államtitkárság. Ezek a fővárosi ellátás, az alapellátás, a szociális és az egészségügy területeinek elhatárolása, a minimumfeltételek és a kompetencia-rendszerek ügye, illetve a kórházak anyagi helyzetének megoldása. Ez utóbbival kapcsolatban vetődött fel a kancellári rendszer is. Szerinte

a kórházak esetében biztosan nem lehet ugyanolyan rendszert kiépíteni, mint az egyetemeknél, hiszen ott egy intézményben meghatározott feladatok, hatáskörök vannak a kancellárhoz telepítve, de ez egy területi ellátásra szerveződő rendszerben nem megoldható.

Kórházigazgatóként úgy gondolja, ma már nem működnek az egyéni túlélési stratégiák, a humán- és pénzügyi erőforráshiány miatt egyre inkább előtérbe kerül az integráció és a centralizáció. – Ha ezt jelenti a kancellárrendszer, az pozitív lehet, de el kell dönteni, hogy stratégiai, taktikai vagy mindennapos beavatkozási terület lesz-e. Magam is azt vallom, akár megyei, akár területi szintű integráció nélkül a rendszer nem átalakítható és nem menedzselhető – fejtette ki Rácz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.