Nyomozás a fővárosi romáknál

A NAV vizsgálja a cigány szervezet fenntartásában álló iskola pénzügyeit. Az igazgató tőlünk értesült a nyomozásról.

Horváth Csaba László
2016. 01. 26. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) után már a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat tevékenységét is vizsgálják a hatóságok – erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Tájékoztatásuk szerint a fővárosi roma szervezet fenntartásában álló Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola gazdálkodása ügyében költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást. Úgy tudjuk, az iskola 2014-es és 2015-ös pénzügyeit vizsgálják cigány képviselők feljelentése alapján.

A nyomozás azért figyelemre méltó, mert az intézmény gazdálkodását már a Magyar Államkincstár is ellenőrizte tavaly júniusban, illetve szintén tavaly, egy márciusi rendkívüli közgyűlésen is szóba kerültek a pénzfelhasználások. Akkor a roma politikusok vizsgálóbizottság felállítása mellett döntöttek az iskola tartozásainak ügyében. Az akkori hírek szerint az iskola különös körülmények között 30 millió forintos adósságot görgetett maga előtt. A Népszabadságnak pedig egyes roma képviselők azt mondták, hogy a pénzt „valakik lemutyizták”.

Információink szerint ez az adósság mára elérheti az 50 millió forintot, ezért a 700 felnőttnek szakképzést nyújtó intézmény igazgatójához fordultunk. Purebl Balázs lapunknak elmondta, tőlünk értesült a nyomozásról, hivatalos tájékoztatás ugyanis még nem érkezett az adóhivataltól. Szerinte az iskola gazdálkodásával nincs probléma, azt ugyanis az államkincstár és más hivatali ellenőrzések is rendben találták. Hozzátette, sejti, hogy mi áll a feljelentések mögött – de a részletekre nem tért ki. Az igazgató egyébként tavaly nyáron, az ominózus közgyűlést követően a rendezetlen számlákról szólva lapunknak azt mondta, „jogi problémák” miatt nem tudták kiegyenlíteni a tartozásokat. Ugyanakkor közölte, a pénz megvan az iskola bankszámláján, a számlakivonatot pedig meg is mutatta lapunknak.

Tovább dagad a botrány az Országos Roma Önkormányzatnál is. Tegnap reggel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tíz munkatársa tartott helyszíni ellenőrzést az ORÖ budapesti, Dohány utcai székházában – tudatta a Romnet. Bár a szaktárca tizenkét szabálytalansági eljárást indított az ORÖ által létrehozott – a közelmúltig Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezette – Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet pénzköltései miatt, tegnap nem ezért érkeztek a revizorok a roma székházba. Az Emmi lapunk kérdésére közölte, a szövetkezet nevével azonos (Híd a munka világába) uniós program záró helyszíni vizsgálatát, tulajdonképpen rutinellenőrzését végzik.

Ugyanakkor mindenképpen érdekes lesz, mire jutnak a tárca munkatársai, ugyanis a vidéki, regionális irodákat is ellenőrizni fogják, ezeknek pedig már augusztus óta kellene folyamatos munkát biztosítani a főként hátrányos helyzetű cigányoknak. Ehhez képest lapunk olyan üresen álló, nem működő vidéki irodákat talált, amelyekre előzőleg százmilliókat költöttek el.

Az Emmi egyébként a Farkas Flórián elnöksége alatt zajló projektnél összesen 860 millió forint szabálytalan felhasználását vizsgálja. Korábban pedig már 228 millió forint visszafizetésére kötelezték az ORÖ-t is az uniós programban szabálytalanul elköltött pénzek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.